Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

12. 11. 2018. 15:45 >> 21:19
2

KAŠĆELAN ZA RCG

Dug 35 miliona, prioriteti Obod i voda

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan kaže za Radio Crne Gore da je prioritet lokalne uprave konsolidacija finansija i domaćinski odnos prema novcu, kako bi bilo moguće realizovati brojne planirane projekte u situacija kad je dug veći od 35 miliona eura.

Prijestonica sjutra obilježava svoj dan, a Kašćelan koji je funkciju prvog čovjeka grada preuzeo krajem februara, kaže da su prioriteti kupovina Oboda i rješavanje pitanja vodosnabdijevanja.

Navodi da je još uvijek rano davati bilo kakve ocjene učinjenoga, ali da je njegov prioritet konsolidacija finansija i domaćinski odnos prema novcu, kako bi bilo moguće realizovati brojne planirane projekte u situacija kad je dug Prijestonice veći od 35 miliona eura.

Kašćelan kaže da je novi Zakon o Prijestonici donio poseban fond za infastrukturne projekte i naglašava da će lokalna uprava iskoristiti sve njegove prednosti pa se u tom pravcu i planira kupovina imovine Gornjeg Oboda koja može biti, smatra, značajan razvojni resurs.
Kašćelan ukazuje i da je formiran poseban tim koji će raditi na boljoj primjeni već postojećih podsticajnih mjera i naglašava da će prve rezultate imati u narednih 15 dana s obzirom na to da su dobili šest pisama namjere.

Jedan od značajnih projekata je i nastavak rekonstrukcije vodovodne mreže, jer Prijestonica već decenijama nema uredno vodosnabdijevanje, a biće nastavljena i turistička valorizacija Cetinja.

*Funkciju prvog čovjeka Prijestonice preuzeli ste krajem februara ove godine. U prvom govoru nakon izbora za gradonačelnika rekli ste da je pred vama period pun izazova, ali i da ćete raditi u interesu svih građana i građanki Cetinja uprkos poteškoćama. Kako ocjenjujete stanje u Prijestonici tokom vašeg dosadašnjeg rada i koji su bili ključni problemi sa kojima ste se susreli?

Još je rano za povlačenje crte i za bilo kakve ocjene, jer je premalo vremena prošlo da bismo mogli mi ili drugi sa sigurnošću tvrditi da je to što činimo dobro ili loše. Ono što nam je svakako prioritet, jeste konsolidacija finansija na kojima zajedno sa mnom intenzivno rade sve službe Prijestonice. Pokrenute su mjere štednje i racionalizacije, trudimo se da se domaćinski odnosimo prema novcu i sredstvima kojima raspolažemo. Prvi efekti se vide ali, kao što rekoh, ne treba gubiti iz vida da je to dugoročan proces, koji osim umješnosti, podrazumijeva strpljenje, razne vrste odricanja i podršku države, koja do sada nije izostala.

*Poznato je da ste naslijedili i velika dugovanja i da ste krenuli u sanaciju finansija u lokalnoj upravi? Postoje li precizni podaci o iznosu duga Prijetonice i koliko uspijevate da izmirujete prispjele obaveze?

Podsjetiću, da je Skupština Prijestonice Cetinje usvojila godišnji Revizorski izvještaj za 2017. grada i javnih preduzeća. Prema zvaničnom Izvještaju nezavisne revizorske kuće, ukupan dug Prijestonice iznosi 24,6 miliona eura, a lokalnih preduzeća 13 miliona eura. Najveći problem sa kojim se lokalna samouprava zbog toga susrijeće jesu oteženi uslovi rada po pitanju likvidnosti, što podrazumijeva redovno servisiranje tekućih dugova, pristigle obaveze na ime poreza i doprinosa zaposlenih i dr. Za sada, u najvećoj mjeri, uspijevamo da servisiramo obaveze uz, moram i to reći, razumijevanje Vlade, Poreske uprave, drugih partnera i uz konstruktivnu podršku Senata Prijestonice.

*Novi Zakon o Prijestonici omogućio je i dodatna sredstva za projekte, ali tokom ove godine skoro da i nije bilo projekata koji su finansirani iz tog Fonda u koji se izdavaja jedan odsto tekućeg državnog budžeta. Kakvi su planovi za naredni period i koliko je po vama značajno ovakvo zakonsko rješenje?

Ne bih se saglasio sa Vašim navodima. Već sada imamo završene velike investicije poput sanacije nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka, vrijedne 580.000 eura, zatim sanacije objekta za potrebe uspostavljanja Biznis inkubatora vrijedne 820.000 eura, od koje je samo u ovoj godini utrošeno 360.000 eura. Tu je i Gradski stadion, najveća kapitalna investicija u gradu, gdje je od marta utrošeno milion eura. Radilo se i na seoskoj putnoj infrastrukturi, a u gradu na sanaciji i gradnji novih saobraćajnica. Završena je Belvederska ulica, važna saobraćajnica kao zaobilaznica koja izmješta saobraćaj iz centra grada. Rade se ulice Nova 5,6 i 8 koje će nam omogućiti otvaranje novog naselja u Grudi i Donjem Polju, i useljenje porodica u stanju socijalne potrebe i penzionera u novu zgradu.

Da bi realizacija projekata bila u što većem procentu, sa Direkcijom javnih radova zaključili smo protokole koji nam omogućavaju preusmjeravanje novca. To znači da smo takozvane "sitne" projekte, koji su odobreni, grupisali u jedan veliki pod nazivom "Unapređenje lokalnih nekategorisanih puteva" za koji je opredijeljeno 690.000 eura. Tender je završen i proglašen prvorangirani ponuđač, a nakon okončanja redovne tenderske procedure, očekujemo da ćemo brzo izvođača uvesti u radove.

*U prethodnom periodu puno se govorilo o otvaranju novih radnih mjesta i privlačenju investicija? Koji su vaši planovi u ovom segmetu?

Kupovinu Oboda vidimo kao najznačajniju investiciju, koja bi mogla da isprati naše želje kada su u pitanju nova zapošljavanja. Kao što vam je poznato, Prijestonica Cetinje kandidovala je kupovinu imovine nekadašnjeg Oboda kroz Godišnji program razvoja za 2019. godinu. Obod vidimo kao razvojni resurs koji bi se mogao staviti u funkciju poput jedinstvene biznis zone, gdje bi se u saradnji sa domaćim i stranim investitorima otvarala mala i srednja preduzeća, a time i nova radna mjesta.

Da bi spremno dočekali 2019. lokalna samouprava je formirala radni tim koji će raditi na implementaciji podsticajnih mjera. U cilju dobijanja što boljih rezultata u tim su uključeni pored predstavnika lokalne samouprave i predstavnici svih političkih partija, predstavnici Ministarstva ekonomije i Privredne komore Crne Gore.

*Koje su najznačajnije razvojne šanse Prijestonice? Vaši prioriteti u daljem radu?

Rješavanje vodosnabdijevanja je najveći prioritet. Iz tog razloga u 2019. planirana je investicija na primarnoj i sekundarnoj mreži vrijedna 1,5 miliona eura, kao i plasiranje 2,6 miliona eura iz ranije odobrenog kredita Evropske investicione banke. Ovom investicijom, vrijednom oko četiri miliona eura, smatramo da ćemo u 2019. godini, ako sve uključene strane daju svoj maksimum, a mislim na Direkciju javnih radova, izvođače, službe Prijestonice, unaprijediti vodosnabdijevanje grada i svesti na minimum restrikcije vode u ljetnjem periodu.

Prioriteti grada su svakako, kao što sam rekao, kupovina Oboda, ali i kupovina prostora na Studentskom trgu, gdje se nekada nalazio Hotel Lokanda. Pored ovog, prioritet je i unapređenje seoske putne infrastruktre, kao i dalja turistička valorizacija grada, Rijeke Crnojevića i Skadarskog jezera.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније