Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

12. 11. 2018. 13:30   >>  13:15 12

MEDIJSKA PISMENOST

Rambo: Roditeljima jeftinije da dijete bleji u ekran

Direktor agencije Ipsos u Crnoj Gori Vladimir Raičević ocijenio je da zabrinjava podatak da roditelji ne pokazuju posebnu brigu zbog vremena koje njihova djeca provode uz neki od ekrana.

Naime, danas je predstavljeno istraživanje koje je pokazalo da dijete uzrasta između 12 i 17 godina dnevno provede oko osam sati ispred raznih vrsta ekrana.

"Dijete uzrasta 12‒17 godina u prosjeku provede oko osam sati dnevno ispred raznih ekrana – tri i po sata dnevno koristi mobilni telefon, oko dva sata dnevno gleda TV, oko sat i po je ispred kompjutera ili laptopa, nešto manje od sat vremena dnevno igra igrice i oko dvadesetak minuta dnevno provede ispred tableta", rezultati su prvog nacionalnog reprezentativnog istraživanja s djecom uzrasta 9‒17 godina i njihovim roditeljima o korišćenju raznih medija.

Mladi reporter kampanje medijske pismenosti Matija Sekulić poručio je roditeljima u Crnoj Gori da se zapitaju da li svojoj djeci time što im ne uskraćuju, na primjer telefon, uskraćuju nešto drugo.

"Da li nam time uskraćujete igru, stvarna, a ne virtuelna druženja, i brojna iskustava koja se dešavaju u ovom, realnom svijetu", poručuje Matija.

Njegova koleginica, mlada reporterka Milica Vujošević, istakla je da je za brigu i podatak iz istraživanja da većina djece i roditelja u posljednih godinu nije bilo u pozorištu, muzeju, bioskopu, kao i da više od 40 odsto roditelja nije pročitalo nijednu knjigu.

"Zato umjesto što nam dozvoljavate da ovih osam sati provodimo pred ekranom, predlažem da svi porodično češće odemo u pozorište, bioskop, muzej ili u biblioteku. Tamo sigurno ima sadržaja za koje i sami znate da su za naše dobro", poručila je Milica.

Istraživanje je pokazalo i da djeca procjenjuju da medijske sadržaje koji odgovaraju njihovim potrebama, interesovanjima i uzrastu mogu najprije pronaći na internetu, pa na inostranim kablovskim TV kanalima, što domaćoj medijskoj produkciji postavlja nove izazove.

Svako drugo dijete želi da učestvuje u produkciji medijskog programa za mlade u Crnoj Gori, a njihovi roditelji ih podržavaju u toj ideji. Zato je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Kogali, pozvao crnogorske medije da pruže djeci i mladima ovakve mogućnosti.

"Produkcija inovativnih medijskih programa s djecom i za djecu ne samo da će biti korisna za samu djecu, već će učiniti i da lokalni mediji postanu novi brend za porodice u Crnoj Gori", kazao je Kogali i najavio da će u saradnji s Agencijom za elektronske medije početkom godine obezbijediti visokokvalitetne obuke za crnogorske medije o tome kako da zajedno s mladima prave kvalitetne medijske programe.

Direktor Agencije za elektronske medije Abaz Beli Džafić ističe da su rezultati ovog istraživanja izuzetno značajni za definisanje budućih aktivnosti Agencije za elektronske medije usmjerenih na razvoj medijske pismenosti u Crnoj Gori.

"Ovi rezultati moraju biti osnova za dalje aktivnosti ne samo AEM-a nego i mnogih drugih institucija iz domena kulture i obrazovanja,“ istakao je Džafić.

Ambasador dobre volje UNICEF-a u Crnoj Gori, Antonije Pušić (Rambo Amadeus), smatra da je ključni razlog zbog čega su djeca tako mnogo na internetu, to što je besplatan.

"Zato država treba da omogući da sportovi, rekreacije i kulturno umjetnička društva za djecu budu besplatna. To što se plaća članarina u nekom klubu 10 ili 20 eura, to je nekim roditeljima mnogo. Jeftinije im je da onda dijete bleji po vas cijeli dan u ekran. Moja poruka je: Život je offline, a simulacija života je online. Živite, ne simulirajte život,“ poručio je Pušić.

Istraživanje o korišćenju medija sprovedeno je na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1050 roditelja i 655 djece uzrasta 9‒17 godina kroz upitnik koji se popunjavao u domaćinstvima širom Crne Gore tokom avgusta 2018.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније