Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

11. 11. 2018. 11:05 >> 12:25

SAVJET POHVALIO PURIŠIĆA

Napredak u implementaciji Istanbulske konvencije

Ministar rada i socijalnog straranja, Kemal Purišić, uvažio je preporuku Savjeta za građansku kontrolu rada policije da se u Koordinacioni odbor za koordinaciju, sprovođenje, praćenje i procjenu politika i mjera za sprječavanje i borbu protiv svih vidova nasilja obuhvaćenih Istanbulskom konvencijom uključe i predstavnici nevladinih organizacija (NVO) specijalizovanih za zaštitu od nasilja u porodici, saopšteno je iz Savjeta.

"Savjet je, sredinom godine, prepoznajući značajno iskustvo Vlade u saradnji sa nevladinom sektorom u kreiranju i primjeni javnih politika, uputio preporuku da se u postojeći Koordinacioni odbor koji prati primjenu Istanbulske konvencije uključe i organizacije civilnog društva.

Ministar Purišić se odgovorno odnio prema izdatoj preporuci i uputio je javni poziv NVO sektoru da imenuje dva/dvije člana_ice u ovo važno tijelo. Savjet njegov postupak javno ističe i pohvaljuje", navodi se u saopštenju koje je dostavio član Savjeta Aleksandar Zeković.

Takođe, Savjet koristi priliku da reafirmiše i svoju drugu, suštinsku važnu, preporuku da se pristupi konkretnijem i fleksibilnijem tumačenju mogućih aktivnosti na koje obavezuje član 16. Istanbulske konvencije.

"Postojeća rješenja nijesu dovoljna da zaštite žene od svih oblika nasilja i da se spriječi dalje nasilje u porodici niti je dovoljno istaknuta važnost prevencije i obrazovanja učinioca nasilja u pogledu sprječavanja daljeg nasilja i izmjene obrazaca nasilnog ponašanja. Uglavnom se aktuelne aktivnosti svode na provođenje zaštitne mjere psihosocijalnoog tretmana nasilnika.

Savjet je, zato, preporučio da se u sklopu implementacije člana 16. uvedu servisi savjetovališta za učinioce nasilje i to kako na obaveznoj tako i na dobrovoljnoj osnovi. Na potrebu uspostavljanja i razvijanja savjetovališta ukazuje policijska i sudska statistika i intenzitet problematike nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Kroz uspostavljanje savjetovališta pruža se prilika za razvijanje dodatnog parterstva između Vlade i civilnog društva. Značajan dio aktivnosti može biti povjeren specijalizovanim NVO, što su i iskustva zemalja sa demokratskom tradicijom", dodaju u saopštenju.

Povodom ove preporuke, kako navode, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su kratko odgovorili “da će preduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se na najbolji način implementirala Istambulska konvencija”.

Savjet za građansku kontrolu rada policije, kako zaključuju, realizuje poseban program “Zaštita od nasilja u porodici” u sklopu kojeg se pojačano prati materija nasilja nad ženama i nasilja u porodici i primjena policijskih ovlašćenja s tim u vezi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније