Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

09. 11. 2018. 12:47 >> 12:23

IZ GA ISTIČU

Antifašističke poruke neophodnije nego ikad

Antifašističke poruke ktuelnije su i neophodnije nego ikad, jer je fašizam u Evropi ne samo preživio, već igra sve snažniju ulogu u javnom diskursu, pa i u Crnoj Gori, ocijenjeno je u nevladinoj organizaciji Građanska alijansa (GA).

"Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma nužno je obilježiti, jer je dužnost svakog od nas da dignemo glas protiv mržnje u bilo kom obliku. Činjenica da na ovaj datum svake godine moramo podsjećati sa istim, opominjućim žarom, znači da se kao društvo ne učimo na greškama iz prošlosti", poručili su iz GA.

Kako su naveli, i dalje folklorni i fasadni antifašisti iz javnog života sa retoričkim zalaganjima a drugačijim djelima, zamagljuju pravi pogled na tu pošast "dok sve snažnije tonemo u savremene manifestacije ideologija mržnje".

"Ponovićemo kao i ranije: neporaženi fašizam je slika modernog društva, a njegova mimikrija u gotovo svim porama socijalnog ne dozvoljava nam da shvatimo koliko je on danas aktuelniji u svom suštinskom značenju – odnosa prema drugačijem i društveno-političkog ambijenta koji ohrabruje suživot i/ili prožimanje različitosti ili promoviše i institucionalizuje njihovu diskriminaciju", ističu iz GA.

Naveli su da u Evropi jačaju desničarske struje, sakrivene iza populista koje ideale krvi i tla prebacuju sa margina direktno u Parlament.

"A zatim, nevjerovatnom brzinom na online svijet gdje se gubi svaka kontrola a negativan odnos prema emigrantima, netrpeljivost prema susjedima, stigmatizovanje bilo kakve različitosti postaje dominantan diskurs", piše u saopštenju.

U Građanskoj alinjansi smatraju da razotkrivanje i sankcionisanje fašizma mora biti jedan od prioriteta političkih elita.

"Jednostavno, retrogradnim fašističkim idejama u današnjoj Crnoj Gori ne može biti mjesta. Na ovaj dan ujedinjeni stojimo na liniji odbrane građanskog društva u kojem će identitetske različitosti postati kulturno bogatstvo, a političko-ekonomski sistem postati institucionalni okvir za poštovanje različitosti, a ne njihovo diskriminisanje", zaključuju u toj nevladinoj organizaciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније