Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 08. 2013. 19:40 >> 19:55

OTVORENO PISMO

Cetinje: SDP protiv prodaje nepokretnosti

Socijaldemokratska partija Cetinje pozvala je sve odbornike u Skupštini Prijestonice da glasaju protiv Predloga Odluke o prodaji nepokretnosti na katastarskoj parceli 2323/4, jer smatraju da je riječ o odluci koja direktno šteti budžetu Prijestonice Cetinje. Oni su tim povodom poslali otvoreno pismo predsjedniku, svim odbornicima i predstavnicima medija.

Iz cetinjskog SDP-a objašnjavaju da je na dnevnom redu Skupštine Prijestonice prodaja zemljišta na kojem je, shodno važećem GUP-u, predviđena izgradnja otvorenih sportskih terena. Međutim, uporedo sa tim Prijestonica Cetinje je inicirala izradu Detaljnog urbanističkog plana „ZONA SPORTA“, kojim su definisane odgovarajuće centralne djelatnosti (trgovina, komercijala itd), kao i saobraćajnica koja povezuje Mojkovačku ilicu (Kružni put) i Grahovsku ulicu prolazeći neposredno uz gradski stadion, koja je u direktnoj funkciji planiranih komercijalnih sadržaja.

„Uvjereni smo da i namjera da se komercijalni sadržaji i saobraćajnica koja je direktno u funkciji komercijalnih sadržaja smjeste u srce sportske zone, predstavljaju devastaciju prostora i očiglednu namjeru da se kroz priču o razvoju i zapošljavanju ostvare jeftini politički poeni na štetu budućih generacija“, navodi se u u otvorenom pismu SDP-a.

Komisija za procjenu nepokretnosti procijenila je vrijednost kvadratnog metra na 71,40 eura, što određuje ukupnu cijenu predmetne parcele na 216.413,40 eura.  Komisija je u svom izvještaju posebno apostrofirala činjenicu da je na predmetnoj parceli, shodno važećem GUP-u, moguća izgradnja otvorenih sportskih terena, što „nije profitabilna djelatnost, pa umanjuje vrijednost zemljišta“ .

„Ukoliko se DUP„ZONA SPORTA“, zahvat u okviru Istorijskog jezgra zona-A2 usvoji u datom obliku,  u značajnoj mjeri povećava cijenu predmetne parcele, pa je jasno da bi prodajom po predloženoj cijeni bila pričinjena ogromna šteta budžetu Prijestonice Cetinje“, navodi se u otvorenom pismu.

 „Vjerujemo da je na ovaj način i Komisija za procjenu nepokretnosti dovedena u nezavidan položaj, jer je cijenila vrijednost predmetne parcele uvažavajući činjenicu da su na njoj važećim GUP-om definisani otvoreni sportski tereni, a ne kako je nacrtom DUP-a definisano komercijalni sadržaji“, kažu iz SDP-a.

Oni tvrde da procedura izrade Nacrta DUP-a nije bila u skladu sa zakonom, jer on nije u skladu sa GUP-om Cetinja, jer se moralo pristupiti i izmjeni Generalnog urbanističkog plana za zahvat DUP-a „Zona sporta“.

„Uvažavajući navedene činjenice Socijaldemokratska partija-Cetinje neće podržati navedeni prijedlog odluke i koristi priliku da pozove sve odbornike u Skupštini Prijestonice Cetinje da glasanjem protiv, glasaju za zaštititu interesa  Prijestonice Cetinje i građana Cetinja, odbijajući da učestvuju u radnjama koje su protiv interesa grada i svih naših sugrađana“, navodi se u otvorenom pismu.

Socijaldemokratska partija zato najavljuje da će uzeti aktivno učešće u javnoj raspravi o Detaljnom urbanističkom planu „ZONA SPORTA“, zahvatu u okviru Istorijskog jezgra zona-A2, koja je u toku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније