Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

09. 11. 2018. 07:20   >>  06:57

PROŠLE GODINE

Starije osobe žrtve nasilja u 89 slučajeva

U deset crnogorskih gradova prošle godine zabilježeno je 89 slučajeva nasilja nad starim osobama, a mahom su počinioci članovi najbliže porodice, pokazuju podaci centara za socijalni rad u Podgorici, Herceg Novom, Ulcinju, Baru, Plavu, Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Beranama i Bijelom Polju.

 

Kakva je statistika na nivou države nije poznato, jer u resornom Ministarstvu rada i socijalnog staranja nemaju podatke. Iz podgoričkog Centra za socijalni rad za Pobjedu kažu da su u 2017. dobili 50 prijava, a najstarija žrtva bila je baka od 82 godine.

“Zabilježili smo sve vrste nasilja fizičko, psihičko i ekonomsko. Posljednje dvije vrste su teško dokazive, a stari često nijesu ni svjesni da je to što trpe nasilje. Stoga je, jedna od osnovnih uloga naše Službe u radu sa starima koji su žrtve nasilja, informisanje o vrstama nasilja, kao i pravima žrtava i mogućnostima prevencije budućih rizičnih situacija”, kazali su iz ove ustanove.

Oni ističu da je problem u radu sa ovom populacijom taj što se stari često stide da prijave probleme u svojoj porodici, pa i kad se izađe na teren po anonimnoj prijavi, oni negiraju da postoje problemi, jer misle da je to sramota.

“Nekada je potrebno više kontakata da bi stekli povjerenje i prihvatili ponuđenu pomoć. Često nijesu informisani da je to što se u njihovoj porodici dešava u stvari nasilje, te smatraju da su kao supružnici ili roditelji dužni da sve to trpe”, ističu u podgoričkom centru za socijalni rad. Poseban problem, prema njhovim riječima, predstavljaju nasilnici koji su psihički bolesnici i zavisnici od alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Prema njuhovim riječima postoje slučajevi nasilja u porodici gdje je povod sukoba podjela imovine. Stara lica nekad budu prevarena od bližih srodnika kad svu svoju imovinu prepišu djeci ili srodnicima, a onda sami budu zanemareni ili potpuno nezbrinuti.

Objašnjavaju da je pocedura da Centar pozove žrtvu na razgovor, nakon čega se procjenjuju dalje potrebe u konkretnom slučaju. Sem savjetodavno-terapijskog rada, upućuju se na ostvarivanje određenih prava iz oblasti socijalne zaštite.

Tako da uz adekvatnu dokumentaciju neki korisnici ostvaruju prava na materijalno obezbjeđenje ili pak dodatak za njegu i pomoć. Ukoliko izraze slobodnu volju da žele da budu smješteni u dom za stare, Služba za odrasla i stara lica realizuje taj smještaj.

I u ostalim gradovima ista je procedura, a prema evidenciji, počinioci nasilja su najčešće sin/kćerka, unuk, snaja…

Iz beranskog Centra za socijalni rad kazali su da je u tom gradu lani zabilježeno osam slučajeva nasilja, a najstarija žrtva imala je 85 godina. U svim registrovanim slučajevima nasilja nad starima nasilnici su bili njihova djeca.

Djeca su svoje stare roditelje zlostavljala i u tri slučaja u Bijelom Polju, a najstarija žrtva imala je 81. godinu. U toku 2017. godine u Centru za socijalni rad Mojkovac registrovano je 11 slučajeva nasilja nad starim licima, a u područnoj jedinici Kolašin dva.

Iz Centra za socijalni rad Plav i Gusinje kažu da su u 2017. evidentirali jedan slučaj nasilja gdje je sin zlostavljao majku koja ima 79 godina.

U hercegnovskom centru za socijalni rad u 2017. evidentirano je 11 slučajeva nasilja nad starima, a najstarija osoba koja je bila žrtva imala je 82 godine. U Ulcinju su zabilježena dva slučaja, a u Baru sedam.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније