Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

08. 11. 2018. 18:53   >>  18:58 1

VLADA SAOPŠTILA

Bez vize u 100 zemalja

Crnogorski državljani mogu bez vize putovati u 100 zemalja svijeta, uključujući i zemlje u kojima je vizu moguće dobiti na graničnom prelazu, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša mogu putovati u 109 zemalja, navodi se u Informaciji o viznoj politici koju je na današnjoj sjednici usvojila Vlada Crne Gore.

Iz Vlade je saopšteno da je na sjednici istaknuto da Crna Gora, imajući u vidu potrebu usaglašavanja vizne politike sa EU regulativama, implementaciju Šengenskog akcionog plana i ispunjavanje privremenih mjerila u poglavlju 24, odgovorno realizuje obaveze koje proizilaze iz vizne liberalizacije.

Državljani iz 104 države, nosioci običnih pasoša mogu bez vize ulaziti u Crnu Goru, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša iz 111 zemalja mogu bez vize ulaziti u Crnu Goru.

Iz Vlade su pojasnili da je, radi pojednostavljivanja procesa zaprimanja zahtjeva za vize iz zemalja u kojima Crna Gore nema svoje diplomatsko-konzularno predstavništvo, a čiji državljani su pokazali interesovanje za dolazak u Crnu Goru, kreiran onlajn portal posredstvom kojeg je predviđena mogućnost apliciranja za crnogorsku vizu.

Prema njihovim riječima, portal je, zaštićenom komunikacionom vezom, povezan sa Viznim informacionom sistemom (VIS), što obezbjeđuje sprovođenje zakonom definisanih procedura za izdavanje viza.

"Do sada je VIS instaliran u 24 predstavništva, dok će se u narednom periodu raditi na njegovoj instalaciji i u preostalim predstavništvima“, kaže se u saopštenju.

Pregovori sa Paragvajem, Urugvajem i Kinom

Vlada je na današnjoj sjedinci utvrdila osnove za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između vlada Crne Gore i Paragvaja o ukidanju viza za nosioce običnih, diplomatskih, službenih ili poslovnih pasoša.

Pregovori će se voditii sa Vladom Urugvaja o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, kao i sa Vladom Kine o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i poslovnih pasoša i prihvatila predložene sporazume.

Vlada je utvrdila i osnove za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma o saradnji između Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore sa ministarstvima Italije i Turske o viznim pitanjima i konzularnoj zaštiti u većem broju država u kojima Crna Gora nema konzularno predstavništvo, i prihvatila predložene sporazume.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović istakao je da je cilj svih sporazuma proširenje konzularne zaštite crnogorskih građana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније