Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ fosmedia.me ]

06. 11. 2018. 12:25 >> 13:00

SUD U STRAZBURU

Država Milićeviću da isplati 7.500 eura

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu u kojoj navodi da država Crna Gora nije zaštitila svog državljanina Zdravka Milićevića kojem, kako se navodi u presudi, mora da isplati ukupno 7.500 eura.

Sud u Strazburu u presudi navodi da je država Crna Gora dužna Milićeviću da isplati 4.500 eura nematerijalne štete i tri hiljade eura za troškove postupka.

Podgoričanin Zdravko Milićević (52) je 2016. sudu u Strazburu podnio predstavku u kojoj navodi da ga država nije zaštitila od napada mentalno oboljele osobe.

"Država ga nije zaštiti od napada mentalno oboljele osobe, iako je policija bila svjesna rizika koji on predstavlja po druge, čime je Milićeviću prekršila pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života iz člana osam Evropske konvencije o ljudskim pravima", navodi se u presudi.

Milićevića je u februaru 2013. u njegovom kafiću napala mentalno oboljela osoba. Napadač je tada uhapšen, optužen za nasilničko ponašanje i određeno je njegovo obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zatvorenoj ustanovi.

Četiri mjeseca ranije on je proglašen krivim za napad na drugog čovjeka, kome je nožem nanio lakše tjelesne povrede.

Milićević je podnio i parničnu tužbu sudu protiv države Crne Gore, kojom je tražio nadoknadu nematerijalne štete, navodeći da mu je napadač nekoliko dana prije napada prijetio, i da je već napadao druge. Sud u Crnoj Gori je 2015. godine presudio u korist države, uz obrazloženje da je država učinila sve što je bilo neophodno i da nije odgovorna za bilo kakvu štetu.

Tokom suđenja je ustanovljeno da napadač boluje od šizofrenije i da je već dugo psihijatrijski pacijent.

Sud je ustanovio da napadač ima dugu istoriju nasilnog ponašanja, između ostalog, da je napadao komšije i da je izazvao požar u svom stanu, kao i poplavu u stanu komšija. Policajac, koji je svjedočio na sudu je kazao da je znao da napadač uvijek nosi nož, i da policija često prima žalbe na njegovo ponašanje.

U novembru 2015. njemu je dozvoljeno da počne liječenje van psihijatrijske ustanove, a od aprila 2016. redovno posjećuje svog ljekara specijalistu.

Presudu u Strazburu je donijelo sedmočlano vijeće Suda, a jedan od članova je bila i crnogorski sudija Ivana Jelić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније