Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

05. 11. 2018. 15:13 >> 14:50

ELIMINISATI ZAKONSKE NEDOSTATKE

Žaštita žena od nasilja od presudne važnosti

Pitanja političke participacije i ekonomskog osnaživanja žena, a naročito pitanja sprečavanja nasilja nad ženama, koja su u fokusu rada Ženske političke mreže, od presudne su važnosti u izgradnji pravednog i bezbjednog društva kao ključnog programskog cilja Vlade Crne Gore, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin tokom današnjeg susreta sa predstavnicama Ženske političke mreže.

Kako je saopšteno iz Vlade, članice Ženske političke mreže, koja okuplja predstavnice 16 političkih partija iz vlasti i opozicije, predstavile su niz inicijativa za izmjenu konkretnih zakonskih tekstova, u cilju obezbjeđenja bolje pravne i insitucionalne zaštite žena od svih oblika nasilja.

"Potpredsjednik je pozdravio stručnost, ozbiljnost i studioznost predstavljenih inicijativa, izražavajući spremnost Vlade da navedne inicijative podrobno razmotri i realizuje, u okviru svojih nadležnosti kroz program rada Vlade za narednu godinu, sve njihove aspekte koji će doprinijeti uspostavljanja čvršćih garancija zaštite sigurnosti i jednakosti žena u ostvarivanju prava", navodi se u saopštenju.

U tom smislu, saopštio je otvorenost Vlade da predstavnice Ženske političke mreže uzmu aktivno učešće u radu Vladinih radnih tijela koja će, kroz pripremu izmjena zakona, predložiti unapređenje zaštite sigurnosti i prava žena u crnogorskom društvu.

"Tokom razgovora ukazano je na jedan broj konkretnih primjera nejasnih ili neadekvatnih zakonskih normi koje otežavaju adekvatnu zaštitu žrtava nasilja i pravično kažnjavanje nasilnika, poput dominacije prekršajne odgovornosti i izricanja niskih novčanih kazni za djela nasilja nad ženama ili nejasno definisane granice između prekršaja i krivičnih djela", kazali su iz Vlade.

Pažin je saopštio da će Vlada dati maksimalan doprinos da svi uočeni nedostaci u zakonima i njihovoj primjeni budu eliminisani iz crnogorskog pravnog sistema, naglašavajući da država mora obezbijediti efikasnu institucionalnu i pravnu zaštitu žrtava i pravično kažnjavanje nasilnika.

Predstavnice Ženske političke mreže saopštile su da je, u protekloj godini, na tretiranje posljedica nasilja nad ženama Crna Gora potrošila 9,2 miliona eura, ocjenjujući da bi ulaganje u pouzdanije pravne i istitucionalne mehanizme zaštite žena od nasilja donijelo ne samo višestruku društvenu korist, već i značajnu uštedu javnih sredstava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније