Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

05. 11. 2018. 14:03   >>  13:41

PRIJAVITE NASILJE

Nasilje u porodici ozbiljna društvena prijetnja

Nasilje u porodici ozbiljna je društvena prijetnja, ne samo za žene i djecu iz te porodice, nego za društvo u cjelini, upozorili su nevladine organizacije Sigurna ženska kuća (SŽK) i pozvali sve građane da prijavljuju slučajeve nasilja, kako bi ih bilo što manje.

SŽK je na radnom doručku sa predstavnicima medija, predstavila spot iz kampanje Krenimo zajedno, čiji je cilj poziv svima da se uključe u rješavanje problema nasilja nad ženama i da prijave takve slučajeve ako saznaju za njih.

Kako je saopšteno, cilj kampanje je učiniti društvo netolerantnim na nasilje u porodici i nad ženama.

Iz SŽK su poručili da mediji imaju značajnu ulogu u podizanju svijesti javnosti i pokretanju društva za sprječavanje i osudu nasilja nad ženama.

Predsjednica te NVO, Ljiljana Raičević, kazala je da je projekat nazvan Krenimo zajedno, jer nijedna institucija ne može pojedinačno riješiti problem nasilja u porodici.

„Nasilje u porodici je ozbiljna društvena prijetnja, ne samo za žene i djecu iz te porodice, nego za društvo u cjelini“, naglasila je Raičević.

Kampanja, kako je navela, već daje rezultate, jer se sve veći broj žena javlja toj organizaciji.

„Svakodnevno imamo tri do pet žena na razgovor. Prvo im savjetujemo da se jave policiji i centru za socijalini rad, ili ako hoće mogu i da razgovaraju sa novinartima koji često hoće da naprave autentičnu priču“, kazala je Raičević.

Prema njenim riječima, mediji su, uz male nedostatke, sve bolji kada je u pitanju izvještavanje o nasilju nad ženama.

„Naravno, ne možemo uticati na urednišvo i na senzacionalističke naslove koje mogu da štete situaciji u kojoj se žena nalazi, ali mislim da idemo u pozitivnom pravcu“, dodala je Raičević.

Ona je kazala da žene još nijesu dovoljno informisane o tome kome treba da se jave u slučaju nasilja.

„U spotu propagiramo i policiju, tamo je i broj 122 koji je izuzetno važan“, naglasila je Raičević naglašavajući da je saradnja sa policijom veoma bitna.

Ona je kazala da predstoji još dosta posla, ali da su promjene svaki dan sve vidljivije, i pozvala sve građane koji su svjedoci nasilja da ga prijave.

Načelnica odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Biljana Pejović, naglasila je da nasilje niko ne treba da trpi ili da ga krije.

„Nasilje može i treba da prijavi svako ko je svjedok da ono postoji“, poručila je Pejović.

Ona je podsjetila da je istaživanje UNDP-a i Ministarstva unutrašnjih poslova za prošlu godinu pokazalo da je svaka druga žena u Crnoj Gori nekad bila žrtva nasilja, a da je samo trećina njih spremna da prijavi nasilje.

„U Crnoj Gori još postoji određen veo neznanja, straha i ćutanja, i da nas to alarmira, da svi moramo zajednički da učinimo tu pojavu prije svega krajnje vidljivom“, kazala je Pejović.

Ona je istakla da je informisanost bitan korak u borbi protiv nasilja nad ženama i u porodici.

Rukovoditeljka Operativnog tima Ministarstva unutrašnjih poslova Snežana Vujović, kazala je da je taj tim formiran 1. marta, da ima 18 članova, i da već postiže obećavajuće rezultate.

„Mi smo za devet mjeseci ove godine statistički dostigli nivo prekršajnih i krivičnih prijava koje su bile evidentirane za prošlu ili za pretprošlu“, kazala je Vujović.

Ona je kazala da se radi o oko 200 krivičnih djela i oko 1,2 hiljade prekršaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније