Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

05. 11. 2018. 11:49 >> 11:26
3

CZIP O CIJEVNOJ

Odgovori iz Albanije nejasni i oprečni

Kontradiktornost u odgovorima i nepoznanice šta Albanija planira na Cijevni, dovoljan su razlog da crnogorske institucije pokrenu inicijativu za uključivanje u proces prekograničnog uticaja na životnu sredinu, shodno ESPOO konvenciji, smatraju u Centru za izučavanje i proučavanje ptica (CZIP).

Projekt menadžer CZIP Ksenija Medenica, kazala je da je prije mjesec građane Crne Gore, neprijatno iznenadila vijest da je Cijevna u gornjem toku kroz Albaniju, drastično devastirana zbog izgradnje malih hidroelektrana (mHE).

Medenica je rekla da je u Albaniji na Cijevni u toku izgradnja jedne male hidroelektrane, dok je prema nezvaničnim informacijama planirana izgradnja ukupno 14 mHE.

Prema njenim riječima, odgovori od nadležnih institucija iz susjedne Albanije, nejasni su i oprečni.

Medenica je objasnila da informacije jednih izvora impliciraju da mHE nijesu dobile neophodne dozvole, a sa druge strane crnogorskoj javnosti je saopšteno da ne postoje prekogranični uticaji i da samim tim nije bilo potrebno uključivati našu javnost.

"Kontradiktornost u odgovorima i velike nepoznanice o tome šta država Albanija tačno planira na ovoj rijeci, trebale bi biti dovoljan razlog da naše institucije pokrenu inicijativu za uključivanje u proces prekograničnog uticaja na životnu sredinu, shodno ESPOO konvenciji čije su potpisnice i Crna Gora i Albanija", navela je Medenica u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Ona je rekla da je jasno da se države potpisnice ne mogu usaglasiti oko toga da li bi moglo biti značajnih negativnih posljedica preko granica i da se očekuje da Crna Gora to pitanje uputi istražnoj komisiji koja se u ovakvim slučajevima formira da neutralno sprovede javnu raspravu i saopšti u kojem stepenu će ti projekti uticati na životnu sredinu.

Medenica je ukazala da je kanjon Cijevne Emerald stanište, a time i jedan od kandidata za buduće "Natura 2000" zaštićeno područje, i da je u Crnoj Gori proglašen spomenikom prirode.

Ona smatra da posebno zabrinjava činjenica da ni nakon mjesec od saznanja da je Cijevna devastirana u gornjem toku, crnogorske nadležne institucije nijesu uradile ništa kako bi sačuvali tu rijeku zaštićenu i na nacionalnom i na međunarodnom nivou.

"Ne samo da nijesu preduzete potrebne mjere, već je građanima pokazana velika nezainteresovanost za rješavanje problema", rekla je Medenica.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније