Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

05. 11. 2018. 08:25 >> 08:57

SAVIN KUK

Ove zime novi put, dogodine i vještački snijeg

Skijalište Savin kuk i njegovo okruženje ne mogu se prepoznati u susret zimskoj turističkoj sezoni, a narednog ljeta, sasvim sigurno, investiciona priča, teška milione eura, biće u potpunosti zaokružena i na Žabljaku se više neće gledati u nebo, već će biti obezbijeđeno vještačko osnježavanje staza, piše Pobjeda.

Izgrađen je novi put, pa će ove zime biti manje saobraćajne gužve u podnožju Savinog kuka, asfaltiran je parking, završen je najveći dio radova na dovođenju vode s Modrog jezera...

Prema riječima upravnika skijališta Milutina Tomića, riječ je o projektu koji se realizuje u saradnji sa Centrom za međunarodnu saradnju i razvoj iz Slovenije.

''Ovaj posao podrazumijevao je izgradnju vještačke akumulacije i izgradnju vodovoda od Modrog jezera do podnožja Savinog kuka. Akumulacija je zapremine oko 55.000 kubika, a vodovod duži od 6,5 kilometara. Ta voda će služiti za vještačko osnježavanje, a već ovog mjeseca treba da bude raspisan tender za prvu fazu osnježavanja skijališta Savin kuk, u dužini od 1,5 kilometara, ali s mogućnošću da se već naredne godine sistem razvede i na stazu koja tek treba da se izgradi. Predviđeno je da se postavi veći presjek cijevi do međustanice, što znači da ćemo, kada se dogodine montira šestosjed, odmah moći vještačkim snijegom pokriti sve padine'' - kaže Milutin Tomić, dodajući da sada njihovo skijalište nudi ukupno oko pet kilometara staza.

Već je poznat izvođač radova i na izgradnji šestosjeda, a istovremeno će biti uređeno još četiri kilometra staza koje će ga pratiti, pa će sa novoizgrađenom, dugom 1,5 kilometara, skijaši dogodine imati na raspolaganju mnogo više staza, različito kategorisanih.

Planirano je da akumulacija bude završena do kraja 2019, ali sudeći po do sada učinjenom, a završeno je 80 odsto radova, biće spremna i ranije.

''Već su postavljene vodovodne cijevi u dužini od pet kilometara, kanali su gotovo u potpunosti zagrnuti, izgrađene šahte... što znači da je preostalo još 1,5 kilometara, da se privedu kraju zemljani radovi i akumulacija obloži folijom. Vjerovatno bi do sada i mnogo više bilo urađeno, ali nijesu nam bile naklonjene vremenske prilike, kiša nas je stalno pratila... Već su odabrani izvođači radova i za izgradnju šestosjeda, radi se glavni projekat i na proljeće počinju radovi. To znači da će sljedeće godine na Savinom kuku biti vještački snijeg i šestosjed'' - riječi su Tomića.

Planirano je da voda, u ljetnjem periodu, kada je nepotrebna skijalištu, bude od koristi poljoprivrednicima, ali i žiteljima koji se ne bave stočarstvom, a žive u naseljima Razvršje, Motički Gaj... Novi pristupni put, dug 1,1 kilometar, probijen je i asfaltiran, kao i parking za stotinu vozila, ali će dogodine biti znatno proširen.

''Druga faza uređenja parkinga podrazumijeva da asfaltom bude presvučen prostor dovoljan za oko 300 vozila, a već je gotovo idejno rješenje i za potpunu rekonstrukciju puta od Usijeka do skijališta, koji je do sada jedino i korišćen. Ta saobraćajnica dobiće trotoare i rasvjetu, a što nam je najvažnije, jer već ove zime kružno će se saobraćati do skijališta, biće manje gužve, lakše će se čistiti snijeg'' - zaključuje Tomić.

Izgradnja šestosjeda na Savinom kuku koštaće Direkciju javnih radova više od devet miliona eura, a izgradnja vodovoda i akumulacije premašila je tri miliona. Kad se tome još doda nekoliko stotina hiljada eura izdvojenih za put i parking, dolazi se do podatka da je Savin kuk u posljednje vrijeme „progutao“ ukupno oko 13 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније