Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 11. 2018. 15:55 >> 20:27

TUČE MALOLJETNIKA

Nasilnike isključivati iz škola

Nakon tuče u bjelopoljskoj elektro-ekonomskoj školi, koja se dogodila prošlog mjeseca, isključeno je devet učenika. Bez obzira na taj incident u Zavodu za školstvo kažu da je posljednjih godina u crnogorskim školama sve manje vršnjačkog nasilja. Ministarstvo prosvjete i Udruženje Roditelji najavljuju završetak projekta koji bi trebalo da doprinese daljoj prevenciji nasilja među djecom.

 

Iz Udruženja roditelji i ministarstva prosvjete najavljuju završetak projekta koji se bavi problemom vršnjačkog nasilja.

Najnoviji slučaj tuče među đacima dolazi iz bjelopoljske elektro-ekonomske škole. Naša televizija došla je do snimka incidenta koji se dogodio početkom oktobra. Tada je povrijeđen i pomoćnik direktora.

"Vidio sam u jednom momentu da jednog učenika napadaju i pokusao sam da ga spasim. Prilikom te intervencije osjetio sam bol u ruci, kasnije je došlo do povrede, tako da o tome ne zelim ni pričati" kazao je pomoćnik direktora Srednje elektro-ekonomske škole Miladin Peković.

Zbog tuče iz škole je isključeno devet đaka. Upravo su takve mjere dale rezultate u suzbijanju vršnjackog nasilja u srednjoj elektrotehničkoj školi Vaso Aligrudić, u kojoj je ranije zabiljezen veliki broj incidenata među vršnjacima. Danas pravila u toj skoli moraju svi poštovati.

"Mogu roditelji da se bune koliko god hoće. Oni dođu i kažu - pa dobro, to je prvi put direktore, a oprostite na to. Ja samo kažem - gospodo, znate li, hiljadu i trista ih je, kada bi svi imali prvi put onda bi ovdje svaki dan bila klanica. Po trideset tuča bi bilo i šta bi onda napravili", kazao je direktor Srednje elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić" Veselin Pićurić.

Od početka godine, maloljetnici su počinili više od 50 krivičnih djela. Od njih se 62,7% odnosi na krivična djela teška tjelesna povreda, laka tjelesna povreda i nasilničko ponašanje. Važno je naglasiti da su maloljetna lica muškog pola u preko 95% i izvršioci i žrtve tih krivičnih djela.

Iz Zavoda za školstvo kazu da opada pojava vršnjackog nasilja, ali dodaju da ce istraživanje koje sprovodi Udruženje roditelji sa partnerima, detaljnije pokazati koliko je nasilje prisutno među đacima.

"Ono što znamo sigurno, to je da su škole u 2017. godini pokrenule postupak razrješenja nekog vršnjackog nasilja u nekih 300, 305 slucajeva. Najnovije podatke o pojavi vršnjackog nasilja imaćemo vjerovatno krajem novembra kada NVO Udruzenje roditelji sprovodi jedno veliko istrazivanje" kazao je Radoje Novović iz Zavoda za školstvo.

"Obuhvatice analizu poravnog okvira jer negdje smatramo da je tu jedan od ključnih problema. Mora se raditi na prevenciji i obezbjeđivanju i adekvatne podrske i servisa za djecu koja ucestvuju u tim takvim situacijama . Tako da je i to 1 od ključnih ciljeva ovog projekta", kazala je Kristina Mihajlović iz Udruženja roditelji.

Projekat finansira Evropska unija. O vršnjačkom nasilju govorio je nedavno u Skupštini i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, koji je odgovarajući na pitanja, poručio da se protiv tog problema moraju udruženo boriti, država, obrazovne institucije i roditelji.

Marko Terzić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније