Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 11. 2018. 21:25   >>  21:09

NIKOLIĆ U ZAGREBU

"Podići kvalitet obrazovanja na Balkanu"

Rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) Danilo Nikolić potpisao je danas, u Zagrebu, Deklaraciju univerziteta Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana o saradnji i zajedničkom djelovanju na području nauke, visokog obrazovanja i transfera znanja.

Kako se navodi, potpisivanje Deklaracije upriličeno je na Sveučilištu u Zagrebu, na drugom rektorskom forumu Zapadnog Balkana, u kojem učestvuju rektori univerziteta Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije i Crne Gore.

Iz UCG je saopšteno da će potpisnici deklaracije pokrenuti osnivanje Zajednice univerziteta Zapadnog Balkana, koja će, kako se dodaje, nastaviti da razvija regionalnu platformu za saradnju na području nauke, visokog obrazovanja i istraživanja.

Nikolić je kazao da će fokus biti na podizanju kvaliteta obrazovanja na području Zapadnog Balkana.

„Kako to i sama Deklaracija propisuje, UCG će sa ostalim potpisnicima stvarati uslove za zajedničko jačanje kapaciteta u području nauke, visokog obrazovanja i transfera znanja, kao i za racionalno korištenje raspoloživih resursa“, rekao je Nikolić.

Kako se navodi, u Deklaraciji je, pored osnovne uloge Zajednice, istaknuta potreba da države Zapadnog Balkana godišnje izdvajaju najmanje jedan odsto bruto nacionalnog dohotka za finansiranje nauke.

„Polazeći od činjenice da se veliki broj visokobrazovanih ljudi iseljava u razvijenije evropske zemlje i da postoji zajednički interes da se taj trend zaustavi ili smanji, Zajednica će se osobito zalagati da Evropska unija (EU) namjenski izdvaja više sredstava za razvoj nauke i visokog obrazovanja na univerzitetima koji su u njenom sastavu“, navodi se u Deklaraciji.

Dodaje se da će mobilnost nastavnika, saradnika, naučnika, istraživača i studenata biti dodatno podstaknuta.

Kako je saopšteno, zajednica će podržati aktivnosti u okviru Berlinskoga procesa, zajedničke inicijative 13 evropskih država i Evropske komisije.

Cilj je, kako se navodi, integrisanja regije u EU kroz regionalnu saradnju u oblasti obrazovanja i nauke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније