Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 08. 2013. 23:53 >> 23:51
1

TRADICIJA

Održane Durmitorske sportske igre

Druge Durmitorske sportske igre, pod sloganom " Da se ne zaborvi", otvorio jedanas predsjednik Mjesne zajednice Komarsko-pošćenski kraj Simo Stanić. On je zahvalio svima koji su došli da uveličaju manifestaciju i poželio da se osjećaju kao kod svoje kuće. "Želja nam je da od zaborava otrgnemo one igre koje su ovdje nekada igrali naši đedovi i očevi ", kazao je Stanić.

Prisutne je pozdravio i najstariji crnogorski guslar i epski pjesnik iz Nikšića Dragutin Perović."Siguran sam, ako je duša čovjeka neuništiva, da nas posmatraju duše naših slavnih predaka i da se raduju ovom lijepom i veličanstvenom skupu,  a ljudi sa ovih prostora imaju šta da čuvaju od zaborava , slavnu tradiciju, a ko tradiciju sačuva sačuvaće i sebe kroz duga vremena. Danas ovdje nema poraženih , danas smo svi pobjednici samim tim što smo se okupili na ovom mjestu" , kazao je Perović.

Dvije stotine i pedeset takmičara iz opština Žabljak, Plužine , Šavnik , Pljevlja i Nikšić takmičilo se u više tradicionalnih narodnih sportova.

U navlačenju konopca pobijedila je ekipa Male Crne Gore, a u rezanju trupaca ekipa Komarsko-pošćenskog kraja.

U disciplini krčenje ruke prvo mjesto osvojio je Radovan Radulović iz Žabljaka. "Konkurencija je bila jaka, svi učesnici su bili teži i iskusniji od mene, ali ipak sam bio jači ", kaže zadovoljni Radulović.

U bacanju kamena s ramena pobijedio je Radovan Zeković.  Kamen težak 9,300 kg pobjednik je bacio 14,68 metara.

Pobjednik u skoku u dalj, sa rezultatom 2,91 metar, bio je Milan Marković iz Pljevalja. "Oslabio sam puno, ja držim rekord 3,14 metara , ne treniram ništa, jedino kosim i plastim" , kaže Marković.

U okviru igara održane su i konjičke trke . U konkurenciji rasnih grla prvi na cilj stigao je konj Blaža Kovačevića iz Žabljaka, a kod brdskih konja grlo Marka Ostojića takođe iz Žabljaka.

Durmitorske sportske igre, na poljani kod škole u selu Virak, ispod samog durmitorskog masiva, pratio je veliki broj gledalaca, mještana i turista.

"O uspjehu manifestacije najbolje govori veliki broj ljudi, omladine i takmičara, jedna lijepa afmosfera i harmonija koja vlada na svakom koraku ovog lijepog prostora ", prokomentarisao je posmatrač Veselin Vukićević.

"Svako sastajanje, svako veselje čini čovjeka zadovoljnim . U ovo teško vrijeme ovo je jako lijepo i  odlično organizovano" , kaže Božo Čvorović.

Durmitorske sportske igre održavaju se sa ciljem da pomognu oživljavanju durmitorskih sela , očuvanju tradicije i obogaćivanju turističke ponude Žabljaka.

 

Senka Zarubica, Radio CG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније