Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

02. 11. 2018. 13:11   >>  12:47

ODBOR ZA BEZBJEDNOST

Situacija sa migrantima pod kontrolom

Crna Gora je unaprijedila bezbjednost na svojim granicama, a situacija sa migrantima za sada je pod kontrolom, saopšteno je na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

Odbor je danas obavio kontrolno saslušanje predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije na temu kontrole granica u kontekstu sprječavanja i borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Državni sekretar MUP-a, Dragan Pejanović, kazao je da je očuvanje bezbjednosti, mira i stabilnosti jedan od ključnih preduslova demokratskog odgovora na savremene bezbjednosne izazove, rizike i prijetnje.

"Unaprijedili smo bezbjednost na našim granicama kroz sektorsku budžetsku podršku MUP-u od Evropske unije, koja će se zbog dobrih rezultata nastaviti, kao i kroz kvalitetnu implementaciju šengenskog akcionog plana", kazao je Pejanović.

Ilegalne migracije nijesu zaobišle ni Crnu Goru

On je rekao da ilegalne migracije, kao globalni izazov, nijesu zaobišle ni Crnu Goru.

"Da bismo odgovorili tom izazovu, MUP i Vlada preduzimaju niz mjera i aktivnosti na prevenciji i suzbijanju te pojave, rekao je Pejanović.

Kako je naveo, Sektor granične policije kontinuirano sprovodi pojačan nadzor državne granice.

Pejanović je podsjetio da su, pored zajedničkih patrola sa susjednim zemljama, uspostavljene mješovite patrole iz redova policije i Vojske Crne Gore na granici sa Albanijom, shodno odluci Savjeta za odbranu i bezbjednost.

On je istakao da se na 28 graničnih prelaza u Crnoj Gori sprovodi granična kontrola svih osoba i vozila koja prelaze državnu granicu.

"Od 1. januara do 1. septembra pronađeno je 95 lica po nacionalnim potjernicama, 28 vozila koja potražuje Interpol, 86 falsifikovanih isprava, kao i 283 putne isprave i dokumenta koja potražuje Interpol", precizirao je Pejanović.

Prema njegovim riječima, registrovana su 3.132 nezakonita migranta iz Sirije, Pakistana, Iraka, Alžira, Maroka i drugih državaa, od čega 540 na granici, i 2.592 u unutrašnjosti zemlje.

Pejanović je naveo da su pripadnici Granične policije oduzeli oko 2,6 tona droge, 20 pištolja, tri puške, oko dvije hiljade šteka cigareta, preko 62 hiljade EUR, kao i veću količinu akcizne robe i proizvoda namijenjenih daljoj prodaji.

On je istakao da su terorizam, nasilni ekstremizam i radikalizam koji vodi ka terorizmu, pojave rasprostranjene širom regiona, Evrope i svijeta.

"U odnosu na zemlje regiona, Crna Gora je najmanje pogođena ovom pojavom zahvaljujući, prije svega, mjerama za sprovođenje zakona i izmjenama Krivičnog zakonika iz 2015. godine", ocijenio je Pejanović.

CG državljani kao strani teroristički borci

On je rekao da je od 2012. do 2017. godine 26 crnogorskih državljana "uključeno u fenomen stranih terorističkih boraca", od čega 18 muškaraca i osam žena.

Pejanović je kazao da se radi o osobama islamske vjeroispovjesti, i da je među njima troje maloljetnika.

Kako je naveo, od njih 26 poginulo je sedam, dok je jedna osoba pokušala da ode u zonu sukoba: "Deset je povratnika, od čega su dva krivično gonjena i osuđena".

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor granične policije Vesko Damjanović kazao je, odgovarajući na pitanja poslanika, da se granični prelazi osavremenjuju, i sa materijalno tehničkim i sa ljudskim resursima.

"Ostvarujemo izvanredne rezultate na otkrivanju lica koja se potražuju po raznim osobama, koja krijumčare nedozvoljenu robu, narkotike i oružje. Mogu reći da smo, što se tiče regiona, mnogo efikasniji, iako smo manji sistem", rekao je Damjanović.

On je kazao da Crna Gora nije bila na udaru masovnog priliva migranata od 2013. godine, ali od prošle trpi migrantski pritisak iz Albanije.

"Situacija je, za sada, pod kontrolom, i nadamo se da će tako biti i u narednom periodu, ali to su globalni izazovi koji ne zavise od jedne države", kazao je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније