Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

02. 11. 2018. 08:20 >> 08:02

OVE GODINE

Fond odobrio 313 vantjelesnih oplodnji

Fond za zdravstveno osiguranje ove godine odobrio je 313 vantjelesnih oplodnji bračnih parova u Crnoj Gori u četiri privatne i jednoj državnoj ustanovi, što je koštalo zdravstveni sistem ukupno 422.139 eura.

 

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje saopšteno je Danu da je u četiri privatne ustanove izvršeno ukupno 251 postupak asistirane reproduktivne tehnologije, od čega najveći broj u bolnici “Humana reprodukcija” u Budvi 114.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje ističu da nijesu slali osiguranike kojima je potrebna vantjelesna oplodnja van granida naše države i da je zabilježen manji broj pacijenata kojima je potrebna vantjelesna oplodnja.

“U Privatnoj zdravstvenoj ustanovi 'Lajf' urađeno je 58 postupaka vantjelesne oplodnje, za šta je fakturisano 100.745 eura. U privatnoj bolnici 'Ars medika' 64 para uradila su vantjelesnu oplodnju, što je koštalo 97.197 eura. Za ukupno 114 odrađenih vještačkih oplodnji u privatnoj ustanovi 'Humana reprodukcija' iz Budve fakturisano je 197.000 eura, dok je za liječenje istom metodom 15 parova osiguranika u privatnoj bolnici Kodra, koja je dio mreže zdravstvenih ustanova, Fonda zdravstva koštalo dodatnih 26.000 eura. Na odjeljenju za humanu reprodukciju cetinjske Opšte bolnice odrađena su 62 postupka vantjelesne oplodnje", navode iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

Fond zdravstva finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje ženama do navršene 44. godine života.

“Prvenstveno, kao podršku bračnim i vanbračnim parovima da se ostvare kao roditelji i obezbijede potomstvo, Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore finansira tri pokušaja oplodnje uz pomoć asistirane reproduktivne tehnologije (APT). Ovo pravo obezbjeđuje se ženama do navršene 44. godine života koje nemaju djece ili imaju manje od dvoje žive djece rođene u istoj bračnoj, odnosno vanbračnoj zajednici”, saopšteno je iz Fonda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније