Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

02. 11. 2018. 08:25   >>  08:52 1

DALEKO OD EU

U CG registrovana samo 92 električna vozila

U Crnoj Gori trenutno su registrovana 92 električna vozila, dok ih je u Evropskoj uniji više od milion. Riječ je uglavnom o malim vozilima koja se koriste u rizortima. Prema nezvaničnim podacima u Crnoj Gori imamo samo 15 punionica. Ako bi potpuno prešli na dekarbonizovani transport država bi godišnje uštedjela od 200 do 300 miliona eura, kažu stručnjaci. Navode i da je potrebno da država subvencioniše kupovinu električnih vozila.

Električni automobili nijesu budućnost automobilske industrije, već njena sadašnjost. No, iako globalno, njihova prodaja raste, ova vrsta vozila stidljivo ulazi na crnogorsko tržište. 

''Ako pođemo od činjenice da ne prođe gotovo ni jedan mjesec da nemamo zakrčenje u saobraćaju u glavnom gradu. Da pođemo od činjenice da je svuda u Evropi već davno izanalizirano i mi ćemo tu analizu raditi, da su najveći zagađivači upravo motorna vozila koja kao pogon koriste goriva, vrlo je jasno da mi moramo krenuti tim putem. I to što prije”, saopštio je Dalibor Milošević, iz Ministarstva saobraćaja.

Glavna prednost veće upotrebe električnih u odnosu na vozila koja koriste fosilna goriva, tiče se životne sredine. Cilj Evropske unije je da se do 2030. godine emisija gasova sa efektom staklene bašte smanji za 40 odsto u odnosu na nivo iz 1990. Njemačka bi među prvima mogla da zabrani vozila na dizel pogon do 2020.

''Električni automobili su definitivno budućnost. Svi ovi manji zagađivači, hibridi, to su samo prelazna rješenja do električnih automobila koji su definitivno budućnost. Jer oni ne zagađuju, tiši su, manji su troškovi održavanja, ta energija koju troše je jeftinija čak i pristupačnija iako mi nemamo ovdje neku razvijenu infrastrukturu da bi se ta vozila punila”, naveo je izvršni direktor Reno Alliance doo Ratko Pavićević.

Samo 15 punionica koje su improvizovane

Iako su mnogi zainteresovani za kupovinu takvih automobila, potrebno je prethodno zakone prilagoditi. U Ministarstvu saobraćaja kažu da ne postoje problemi, ako neko želi da uveze takvo vozilo. Problem su javne punionice kojih nema.

''Imamo puno klijenata koji bi kupili od taksija do renta car-a čak je bilo upita i iz lokalnih uprava da li mi imamo takvih automobila međutim prvo infrastruktura koju nije problem razviti koliko je važnije uvesti odredbe u zakonu koje bi pogurale taj projekat elektrifikacije u saobraćaju”, navodi Pavićević.

“Prema nekim nezvaničnim podacima imamo nekih 15 punionica koje su improvizovane i pravljene za neke sopstvene potrebe u okviru nekih hotela i prodajnih objekata koji promovišu prodaju električnih vozila. Dok javnih punionica uopšte nema”, kaže je Dalibor Milošević, iz Ministarstva saobraćaja.

Kaže i da je potrebno mijenjati zakone. “Ne možemo imati podsticaj ni za građane ni za privredu ako ne možemo da im obezbijedimo infrastrukturu, da oni ta vozila koriste”, poručuje Milošević.

Potrebne subvencija

Države obično subvencioniraju kupovinu električnih automobila. Time građanima olakšavaju kupovinu prilično skupih vozila, ali i smanjuju štetni uticaj po životnu sredinu.

''Susjedne zemlje kao što su Slovenija, Hrvatska već imaju formirane eko fondove iz kojih njihova država potiče građanstvo na kupovinu takvih vozila. Prema mojim informacijama te sume mogu da budu čak do 10.000 eura po vozilu. Taj eko fond bi trebao da se puni od strane onih koji zagađuju, a trenutno zagađujemo svi”, navodi profesor dr Igor Vušanović, dekan Mašinskog fakulteta.

Iz Ministarstva saobraćaja poručuju da bi svi ti podsticaji trebalo da idu kao u zemljama Evrope.

Najvažnije, građani bi kupovinom takvog vozila dobili četvorotočkaša čije bi održavanje bilo znatno jeftinije, a sa jednim punjenjem baterije prelazili bi i do 300 kilometara. I država bi bila na dobitku, poručuju sa Mašinskog fakulteta koji zajedno sa resornim ministarstvom radi na pripremi strategije.

''Ako bi potpuno prešli na dekarbonizovani transport država bi uštedjela ona sredstva koja troši za uvoz naftnih derivata. Ako bi prestali da ih uvozimo to bi bila cifra na godišnjem nivou prema informacijama koje ja imam koje su možda grube između 200-300 miliona eura”, navodi profesor Vušanović.

Prelazak na električni transport bi tražio povećanje energetskih kapaciteta za oko 20 odsto, jer ne zaboravimo električna vozila su puno efikasnija od vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Među prvima, Luštica bay je postavila punjače za električne automobile.

''Naš negdje cilj kao održivog grada u nastajanju koji se gradi ovdje u zalivu Trašte na poluostrvu Luštica u Tivtu jeste da razvijemo jednu održivu ekološku sredinu uklopljen u potpunosti u ovaj prirodan nezagađen ambijent”, kaže Dragana Bećirović, PR savjetnica Luštice Bay.

Tivat bi uskoro mogao dobiti prve javne punjače za električna vozila. Naime, Parking servis u tom gradu sa Crnogorskim Telekomom razvija projekat gdje bi vlasnici, plaćanjem parkinga, platili i punjenje baterije svojih automobila.

"Tokom ljetnje sezone vlasnici električnih automobila koji dolaze iz Hrvatske ostavljaju svoje automobile u Dubrovniku i iznajmljuju automobile na goriva-dizel ili benzin i sa takvim automobilom dolaze u Crnu Goru koja je ekološka zemlja. Moramo i strateški da nađemo način kako da ovu priču razvijemo", navodi Vuk Vukašinović, iz Telekoma.  Prvi punjač će biti u Aman rizortu, pilot projekat planiran je za sljedeću godinu.

Širom Evropske unije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske u prvoj polovini ove godine, prodato je oko 195.000 električnih vozila, što je za 42 odsto više nego u istom periodu prethodne, piše Gardijan. Norveška je lider. Samo u EU ima više od 100.000 instaliranih punjača, dok ih je 2011. bilo manje od 4.000.

“Najbolji primjer je Skandinavija, gdje se sada već najavljuje prema najnovijim informacijama da će nakon 2030. biti potpuno zabranjena prodaja, kupovina, trgovina automobila sa motorima sa unutrašnjima sagorijevanjem. Dakle, moći će biti vožena samo auta samo sa potpuno električni pogonom. To je nešto što nas čeka i mislim da treba da krenemo na taj put i mi već sada”, zaključio je profesor Vušanović.

Svetlana Slavujević, RTCG

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније