Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

01. 11. 2018. 13:09 >> 12:46

PRAVO NA PRIVATNOST

Izvještavanje o nasilju nad ženama zahtjeva senzibilnost

Izvještavanje o nasilju nad ženama zahtijeva posebnu senzibilnost, poznavanje i primjenu etičkih i profesionalnih standarda i međunarodnih preporuka, ocijenjeno je na predstavljanju istraživanja Senzacionalizam ispred etičnosti.

Novinarka Dušanka Pejović, koja je i autorka analize slučaja "Senzacionalizam ispred etičnosti" kazala je da kada je u pitanju poštovanje prava na privatnost, ozbiljni i tabloidni mediji su se približili.

Ona je, na predstavljanju mini istarživanja o etičkim izazovima u zaštiti prava na privatnost u izvještavanju medija o nasilju nad ženama, rekla je da samoregulacija u poslednje dvije godine nije imala nijedan prigovor, odnosno žalbu na izvještavanje o nasilju nad ženama.Kako je navela Pejović, može se stvoriti utisak da su mediji blagonakloni, odnosno više poštuju pravo na privatrnost javnih ličnosti nego privatnost anonimnih građana.

"Da li u crnogorskom društvu postoji stereotip da javne ličnosti zavređuju veći stepen zaštite njihovog ugleda i privatnosti od običnih građana", pitala je Pejović.

Cilj istraživanja, kako je dodala, bio je da se prouči kako se mediji odnose prema etičkim načelima, sa kojim izazovima se susreću tokom izvještavanja."Gdje mi, kako i dokle možemo da zadiremo u pravo na privatnost, da li je ono proizod isključivo radoznalosti i da li je ono opravdano", navela je Pejović.

Analiza slučaja, kako je kazala, obuhvatila je osam slučajeva, četiri dnevna lista i četiri online medija, intervjue i praksu u drugim državama. Navela je da je veoma važno usklađivanje sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, jer međunarodna dokumenta koja su objavljena u Crnoj Gori imaju prednost nad domaćim pravom i ona takođe određuju granice slobode izvještavanja.

Poručila je da se tokom rodno senzibilisanog izvještavanja, mediji moraju pažljivo odnositi prema privatnom životu ljudi. Prema njenim riječima, često se dešava, da se objavljuje puno ime i prezime žrtava, nasilnika, detalji iz privatnog života, a nekad i imena rođaka i bliskih prijatelja."Da li je otkrivanje punog imena zaista bilo neophodno da javnost bolje razumije nesreću ili zločin", pitala je Pejović.

Mediji često, kako je kazala, opisuju šokantne prizore, koriste terminologiju koja odražava dramatičnost i pojačava šokantnost priće. Dešava se, kako je dodala, da mediji u izvještavanju otkrivaju podatke o fizičkom i mentalnom stanju, bolesti ili povredama.Treba se zapitati da li se na taj način krše etičke norme, publika odnosno čitaoci navode na pogrešan zaključak, da li se raspiruju strasti i stvara atmosfera osvete, naglasila je ona."Kada je u pitanju pravo na privatnost, u izvještavaju o nasilju približili su se ozbiljni i tabloidni mediji", smatra Pejović, dodajući da novinari ne bi trebalo da prelaze granice etike i vode se senzacionalizmom.

Kada su u pitanju saopštenja policije, Pejović je kazala da se situacija u odnosu na ranije popravila i da policija preduzima mjere kako bi zaštitila identitet žrtve."Dešava se u nekim tekstovima da se parafrazira saopštenje policije i da se objave puno ime i prezime, iako nije sigurno da li policija poslala u saopštenju samo inicijale".

Izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević kazala je da bi mediji mnogo više trebalo da pišu o mjerama zašite žrtava nasilja.Bilo bi korisno, kako je navela, kada bi u svakom tekstu u kojem se izvještava o nasilju nad ženama, bio objavljen broj SOS nacionalne linije.

"Nasilje se često opravdava alkoholizmom i bolestima zavisnosti, a u osnovi je rodna nejednakosti potreba nasilnika da vrši kontrolu nad žrtvom", objasnila je Raičević. Ona je dodala da je nasilje izabrano ponašanje, i da bi trebalo voditi računa o terminologiji koja se koristi. Kako je kazala neimenovani izvori iz policije, koje koriste određeni mediji, nijesu pogodni kada se izvještava o nasilju nad ženama.

Direktorica Instituta za medije Crne Gore Olivera Nikolić, kazala je da fokus u istraživanju bio poštovanje prava na privatnost, što je, kako smatra jedan od principa kodeksa o pristupu rodno osjetljivom izvještavanju."Nije upitno zašto se bavimo ovom temom, ne pretendujemo da budemo bilo kakav etički sud. Namjera nam je da budemo društveno odgovorni i da pomognemo ženama žrtvama nasilja tako što ćemo ukazati medijima koliko je njihova uloga važna", rekla je Nikolić.

Novinarka i direktorica nedeljnika Monitor Milena Perović Kora,ć kazala je da bi mediji trebalo da pošalju jasnu poruku da su na strani žrtve."Mediji ne mogu biti odvojeni od društva, ali mogu biti njegov bolji dio", dodala je Perović Korać.

Kako se navodi u analizi slučaja "Senzacionalizam ispred etičnosti", mediji ne mogu riješiti problem nasilja nad ženama, ali mogu biti svojevrsni "zvizdači", tako što će skrenuti pažnju javnosti i informisati o tom problemu uz maksimalnu zaštitu prava na privatnost.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније