Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

31. 10. 2018. 20:01   >>  19:37

SPASIOCI IZ CG I ALBANIJE

Obučavali se za zaštitu od poplava

Kako se bliži sezona kiša spasioci iz Crne Gore i Albanije obučavali su se za zaštitu i spasavanje u slučaju poplava na brzim vodama. Iako već iskusni nove vještine dobro su im došle. Svoje umijeće demonstrirali su na Sitnici.

Dvije države, zajedničko jezero i ista opasnost od poplava. Crnogorski i albanski spasioci pokazali su da su spremni za spašavanje u slučaju nepogoda.

“Naučili smo izvlačenje žrtve povrijeđene osobe, sigurnost tima, žrtve, brže intervencije”, kaže spasilac iz Ulcinja Sabdulah Nimanbegović.

O evakuaciji, planiranju akcija u toku poplava, 26 spasilaca 5 dana obučavao je instruktor spašavanja iz Hrvatske.

“Spremnost je na visokoj razini, to su sve ljudi vatrogasci i policajci, oni su već radili akcije spašavanja. Svi su u tom poslu određeni niz godina sa dosta iskustva. Spremnost je uvjek na visokom nivou”, kazao je instruktor spašavanja iz Hrvatske Josip Granić.

Ako do poplava dođe, albanski i crnogorski timovi biće jedni drugima podrška.

“Svi znamo da nas poplave koje su se dešavale i koje će se dešavati nekada povežu da nekada moramo zajedno reagovati kako bi zaštitili stanovništvo sa druge strane granice”, kazao je Mirsad Mulić iz Direktorata za vanredne situacije.

“Neophodna je saradnja jer su dvije države veoma blizu, prirodne nepogode su skoro iste. Tako da je važna oprema i obuka spasilaca obje države kako bi bile jače za ispomoć jedni drugima”, kaže Češk Milja iz prefekture Skadar.

Kako bi spašavanje bilo uspješno spasioci će dobiti odgovarajuću opremu.

Marija Radulović, RTCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније