Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

31. 10. 2018. 16:29   >>  16:05

SARADNJA CG I ALBANIJE

Spremni za spašavanje na brzim vodama

Prekogranična pokazna vježba na temu zaštite i spašavanja u slučaju poplava u kojoj je 26 spasilaca iz Crne Gore i Albanije provjerilo i pokazalo spremnost za spašavanje u slučajevima poplava i na brzim vodama po sistemu Rescue, održana je danas u Podgorici, u okviru projekta "Nepogode ne poznaju granice".

Kako je saopšteno, vježbi je prethodila četvorodnevna obuka spasilaca iz ove dvije zemlje koja je uključivala teoretski i praktični dio a tokom koje su učesnici imali priliku da od licenciranih instruktora iz Hrvatske gorske službe spašavanja uče o savremenim metodama zaštite i spašavanja u slučajevima poplava i na brzim vodama.

Polaznici koji su tokom obuke savladali zahtjeve i vještine koje ovakva vrsta obuke zahtijeva, a što su ocijenili sami instruktori, dobili su međunarodno priznate sertifikate Rescue 3.

Projekat "Nepogode ne poznaju granice" ima za cilj jačanje kapaciteta institucija i službi iz Crne Gore i Albanije koje se bave zaštitom i spašavanjem za smanjenje rizika od katastrofa, sa akcentom na zaštitu od poplava, kao i informisanje stanovništva o rizicima od poplava.

"Dvogodišnji projekat, čija realizacija je počela 17. aprila ove godine, sprovodi se u Crnoj Gori i Albaniji, a glavne aktivnosti uključuju nabavku opreme za zaštitu od poplava i prognoziranje hidrometeoroloških prilika, treninge za predstavnike institucija i službi koje se bave zaštitom i spašavanjem i upravljanjem u slučajevima vanrednih situacija, prekogranične pokazne vježbe, ažuriranje baze podataka poplava u regionu Skadarskog jezera, seminar o modelima dobre prakse kada je u pitanju zaštita od poplava i kampanju informisanja stanovništva o rizicima od poplava, preventivnim mjerama i aktivnostima zaštite i spasavanja, itd. Projekat se u Crnoj Gori sprovodi u opštinama Podgorica, Bar i Ulcinj, a u Albaniji u regionu Skadra", navodi se u zajedničkom saopštenju FORS Montenegro i Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније