Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

31. 10. 2018. 07:09   >>  06:48 2

DAKOVIĆ TVRDI

Građani i turisti u CG jedu kvalitetnu hranu

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković kaže da je sistem bezbjednosti hrane u Crnoj Gori na visokom nivou i da crnogorski građani, ali i turisti, imaju u ponudi bezbjednu i kvalitetnu hranu.

Ipak, objašnjava da laička javnost često poistovjećuje pojmove “bezbjednost i “kvalitet hrane, iako je riječ o različitim kategorijama koje se ocjenjuju prema različitim parametrima.

“To su, zapravo, dvije različite kategorije koje se ocjenjuju prema različitim parametrima. Neki proizvod može biti zdravstveno bezbjedan, ali da ne odgovara definisanim parametrima kvaliteta u pogledu definisanog sastava. I obrnuto, proizvod može biti u skladu sa parametrima kvaliteta, ali da nije bezbjedan za upotrebu jer sadrži nedozvoljene supstance, višak nekih materija ili su nastale mikrobilološke promjene usljed neadekvatnog čuvanja”, objašnjava Daković za Dnevne novine.

Kada govorimo samo o segmentu bezbjednosti hrane, dodaje ona, treba imati na umu da se ona obezbjeđuje u kompleksnom lancu proizvodnje i prometa hrane “od njive, odnosno farme do trpeze”.

“Da bismo imali bezbjednu hranu neophodno je imati, prvenstveno, zdrave životinje i biljke od kojih se ta hrana proizvodi. Za taj segment je potrebno je ispoštovati mjere i uslove propisane veterinarskom i fotosanitarnom politikom. Ukoliko se obavlja prerada primarnog poljoprivrednog proizvoda, potrebno je obezbijediti higijenske uslove kroz sve faze tog procesa. To znači odgovarajuću infrastrukturu, tehnologiju, higijenu, obučene radnike, procedure samokontrole, i drugo. Hrana namjenjena za potrošača mora zadovoljiti zahtjeve za čuvanje i pakovanje hrane i naravno, pravilno deklarisanje i označavanje za informisanje potrošača”, ističe Daković.

Za bezbjednost hrane, prema propisima, ne samo u Crnoj Gori, nego i svuda u svijetu, odgovorni su proizvođači i oni koji je stavljaju na tržište. 

“Da bi takav sistem funkcionisao, neophodna je kontrola svih navedenih procesa. Svaka zemlja ima svoj sistem kontrole, ali na nivou koncepta on funkcioniše na isti način: od zdravih životinja i biljaka, uz zahtjevane higijenske uslove i uslove za čuvanje hrane, dobija se kvalitetna i bezbjedna hrana za potrošače”, kazala je Daković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније