Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

30. 10. 2018. 11:34   >>  11:21

CRNA GORA I ITALIJA

Zajedno u borbi protiv organizovanog kriminala

Obuke službenika crnogorske policije u Italiji će se nastaviti. Crnogorske policajce uskoro će u Italiji obučavati kolege iz Finansijske policije (Guardia di Finanza) za upravljanje specijalizovanim plovilima za priobalno patroliranje, budući da će italijanska policija donirati našoj policiji dva plovila za tu svrhu i obezbijediti tehničku podršku i pomoć, saopšteno je iz Uprave policije.

To je predviđeno i "Memorandumom o razumijevanju o jačanju saradnje u oblastima upravljanju granicom i migracijama, borbi protiv nezakonitih migracija i krijumčarenja migranata, posebno na moru", koji su u Brindiziju potpisali direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović i šef Nacionalne policije Republike Italije Franko Gabrijeli.

Oni su juče razgovarali o jačanju i intenziviranju saradnje, sa fokusom na zajedničke akcije u borbi protiv organizovanog kriminala, brzoj razmjeni operativnih informacija o međunarodno traženim licima iz organizovanih kriminalnih grupa i rješavanju savremenih bezbjednosnih izazova.

"Dugogodišnja uspješna saradnje policija Crne Gore i Italije je na izuzetnom nivou i odvija se na principu dnevne komunikacije. Dva direktora su ocijenila da je upravo princip te vrste koordinacije rezultirao zajedničkom akcijom crnogorske i italijanske policije u kojoj je nedavno u italijanskim teritorijalnim vodama zaplijenjeno 20 tona hašiša i u kojoj je lišeno slobode 11 lica iz kriminalnog miljea", navode iz Uprave policije.

Podsjećaju da italijanska policija pruža značajnu podršku crnogorskoj u ispunjavanju pregovaračkih obaveza na planu evropskih integracija.

"U cilju jačanja policijskih kapaciteta, italijanski eksperti u kontinuitetu doprinose realizaciji obuka, stručnog usavršavanja i usvajanja savremenih znanja i vještina crnogorskih policijskih službenika, na čemu im je crnogorska policija zahvalna", navodi se u saopštenju.

Najavljuju da će se obuke crnogorskih policajaca u Italiji nastaviti.

"Crnogorske policijske službenike će uskoro u Italiji obučavati kolege iz Finansijske policije (Guardia di Finanza) za upravljanje specijalizovanim plovilima za priobalno patroliranje, budući da će italijanska policija donirati našoj policiji dva plovila za ovu svrhu i obezbijediti tehničku podršku i pomoć, što je i predviđeno i potpisanim Memorandumom", navodi se u saopštenju.

Veljović je razgovarao i sa komandantom Finansijske policije Regije Pulja Vitom Augelijem.

"Partnerska saradnja crnogorske i italijanske policije potvrđena je i angažovanjem italijanskih policijskih službenika na crnogorskom primorju tokom ljetnje turističke sezone, u cilju razmjene informacija i iskustava kao i prevenciji kriminalnih aktivnosti", navodi se u saopštenju.

Veljović i Gabrijeli su dogovorili sastanke operativnih službi kriminalističkih policijadvije zemlje radi realizacije konkretnih zajedničkih aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala međunarodnog karaktera.

"Gabrijeli je potvrdio spremnost Italije za uspostavljanje efikasnije saradnje u odnosu na brzu razmjenu informacija, kao i planiranje i sprovođenje zajedničkih istražnih radnji", kazali su iz policije.

Direktor Uprave policije Crne Gore sastao se i sa Italijanskim javnim tužiocem za borbu protiv mafije i terorizma za Zapadni Balkan, Mikelom Del Pretom, i razgovarao o modalitetima unapređenja saradnje.

Veljović sa državnim sekretarom MUP-a i nacionalnim koordinatorom za NATO Draganom Pejanovićem u Brindiziju učestvuje na regionalnoj Ministarskoj konferenciji u okviru IPA projekta 2017 "Suprotstavljanje teškom kriminalu na Zapadnom Balkanu".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније