Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio CG, Objavila: J.B.Č. ]

29. 10. 2018. 10:53   >>  10:31 4

RAMDEDOVIĆ ISTIČE

Kunićarstvo dobra šansa za zaradu

Samir Ramdedović iz Lagatora kod Petnjice uzgojem kunića bavi se posljednjih nekoliko godina. Posao je započeo kao hobi, a sada je najozbiljniji uzgajivač kunića na sjeveru Crne Gore. Kaže, da zečje meso nije neka novina te da se u svijetu sve više koristi, tako da je u tom biznisu vidio šansu za zaradom.

Motivaciju je dobio tokom boravka u više evropskih zemalja.

"Bio sam u mnogim mjestima gdje sam zapazio da malo ekskluzivniji restoran ili hotel u svom meniju nudi zečje meso i meso od srne. Mi imamo mnoge hotele sa pet zvjezdica koji u svojoj ponudi nemaju zečje meso. Računao sam zašto ne bih bio ja taj koji će da im ponudi zečetinu", navodi Ramdedović.

Početak nije bio baš jednostavan. Odmah se suočio sa nedostatkom orginalnih žica za boksove, nije bilo ni pojilica niti hrane za zečeve. Pa se snalazio na razne načine.

Sada ne može da kaže da se bavi intezivnom proizvodnjom od, recimo, hiljadu komada u jednom turnusu ali je ipak uspio da prodajom nadoknadi sve što je do sada uložio.

"Kunići sami sebe izdržavaju, od prodaje mogu da obezbijedim sve što im je potrebno, a ostane nešto i za mene. Tek sada očekujem konkretnije rezultate. Cilj mi je da dostignem, do idućeg ljeta, količinu od 500 komada. Sada je ta brojka varljiva jer se neki zanove neki odu na tršište, tako da mislim da ih trenutno imam oko stotinak", priča domaćin.

Posao bez stresa, kako ga je okaraterisao naš sagovornik, traži veliku pažnju i posvećenost ali i odabir sorti. Izabrao je dvije vrste zečeva: novozelanski i holandski, koji su se, prema dosadašnjem iskustvu, kada i upitanju kvalitet i količnina mesa pokazali najbolje.

Samir tvrdi da je meso kuniča izetno zdravo zbog svoje nutritivne vrijednosti i manjka holesterola.

"Meso kunića je sve traženije, zato što je kvalitetnije i zdravije od ostalih vrsta mesa. Sadrži visok nivo proteina, a nizak nivo masti, što ga čini privlačnim za ljudsku ishranu. Ljekari ga često preporučuju pacijentima koji iz raznoraznih razloga imaju ograničen izbor hrane", ističe Ramdedović.

Kunići su životinje koja dosta brzo raste. Jedna ženka godišnje na svijet donese nekliko desetina mladunaca, što ne može nijedna druga životinja. Zanimljivo je i to, da je kunićima potrebno oko tri mjeseca da dostignu prodajnu težinu.

Želja mu je da motiviše sve one koji imaju uslove za uzgoj kunića a u njima postoji želja za tim da to i učine.

Savjetuje da se ne treba previše zalijetati i odmah početi sa velikim brojem, već je dobro da se uzgoj započne sa par muških i ženskih jedinki i u narednih nekoliko mjeseci sticati iskustvo koje će biti dragocjeno za ozbijiji posao.

"Organski način gajenja daje poseban kvalitet koji utiče i na prodajnu cijenu", kaže Ramdedović.

Kao nepovoljnu okolnost navodi ne postojanje programa za subvencionisanje i drugih vidova pomoći, pa je prepušten sam sebi kako kroz formiranje farme tako i u traženju tršišta. Ohrabruje ga činjenica što se kunićarstvo u zemljama u okruženju polako uvrštava u stočarstvo pa očekuje da će se to u budućnosti dogoditi i kod nas.

Ramdedović je sa svojim kunićima učestovao na mnogim sajmovima u zemlji i okruženju na kojima je nagrađen medaljama, diplomama i zhvalnicama.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније