Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

28. 10. 2018. 13:50 >> 13:35

GRUPA GRAĐANA

Što prije osnovati fond za liječenje

Grupa građana "Saša Mijović", pozvala je premijera Duška Markovića i ministra zdravlja Kenana Hrapovića da bez odlaganja osnuju fond iz koga bi se odvajala sredstva za liječenje djece i građana Crne Gore.

“Situacija je postala alarmantna jer apelima roditelja za novčanu pomoć za liječenje djece smo, sve češće i sve više, svakodnevno svjedoci. Zato predlažemo da razmotrite model koji već funkcioniše u Republici Srpskoj i koji od početka rada daje odlične rezultate”, poručuju iz Grupe građana.

Republika Srpska je osnovala Fond solidarnosti koji je za samo pola godine opravdao svoju ulogu i na ovaj način uspio da za oboljelu djecu obezbijedi mogućnost liječenja i izlječenja u najpoznatijim svjetskim klinikama, čime je sistemski riješila problem liječenja djece u inostranstvu.

Kažu i da je rad Fonda solidarnosti u RS potpuno transparentan.

“Osnivanjem ovog fonda promijenilo se nepisano pravilo da se građani prvo obraćaju medijima za pomoć, pa tek onda institucijama ili da se odmah poteže za aktiviranjem humanitarnih brojeva, a da se pri tome zaobilaze institucije sistema. Od početka svog rada, od januara ove godine do danas Fond je odobrio 39 zahtjeva, a riječ je o 33 djece koja su upućena na liječenje ili dijagnostiku u inostranstvo, za što je plaćeno 1.436.000 KM”, navodi se u saopštenju Grupe građana.

Djeca su upućivana u referentne zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji. Najveći broj zahtjeva se odnosio na genetska ispitivanja, dok su na liječenje djeca upućivana zbog tumora, leukemije i drugih teških oboljenja a kada se odobri zahtjev za liječenje u inostranstvu, u cjelosti, Fond prema predračunu, finansira liječenje.

“Podsjećamo da je jedan od prioritetnih ciljeva naše Grupe građana upravo formiranje fonda za liječenje djece i građana, jer nećemo da dozvolimo da nam djeca i građani umiru, jer nemaju para za skupe klinike i da nam životi djece zavise od sms poruka, dok se naše pare troše na bahaćenje državnog aparata. I u tom cilju osnovati instituciju sa najboljim stručnjacima koji će rukovoditi fondom za liječenje djece i građana oboljelih od bolesti koje se ne mogu liječiti u Crnoj Gori”, poručuju iz Grupe građana “Saša Mijović”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније