Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

27. 10. 2018. 13:50 >> 13:41
6

ZABRANA U PLJEVLJIMA

SNS: Vlast diskriminiše Srbe

Srpski nacionalni savjet najavio je da će se obratiti Zaštitniku ljudskih prava i sloboda nakon što je lokalna vlast u Pljevljima zabranila proslavu Podgoričke skupštine.

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja povukao je saglasnost za ustupanje prostorija Doma Vojske Crne Gore Srpskom kulturnom centru, nakon što je Centar objelodanio da će, uz krsnu slavu Sveta Petka, proslaviti 100 godina od Podgoričke skupštine.

"S obzirom da aktuelna vlast nema nikakvo obrazloženje za ničim izazvano, u kontinuitetu drsko i neprimjereno ponašanje prema svojim građanima srpske nacionalnosti, Srpski nacionalni savjet obratiće se Zaštitniku ljudskih prava i sloboda da u okviru svojih ovlaštenja zaustavi diskriminatorsko ponašanje državnih institucija i institucija lokalne samouprave prema potrebama i slobodama organizovanja i čuvanja posebnosti srpskog naroda u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Momčilo Vuksanović.

Kažu i da je veliki datum oslobođenja grada Pljevalja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, "obilježen na originalan i specifičan način“.

„ I pored zabrane i ogromnog broja policije, koja je gotovo blokirala grad Pljevlja, u prepunom hramu i porti crkve Svete Petke u Pljevljima, uz program crkvenog hora „Sveti Novomučenik Stanko“ iz Nikšića i srpskih umjetnika i etnopojaca, više stotina građana prisutvovalo je obilježavanju ovih svečanosti, da bi nakon toga mirnom šetnjom, uz zapaljene svijeće, otišli do zgrade Opštine Pljevlja, uz pjesmu „Tamo, daleko“, koja je simbol tog oslobodilačkog vremena“, kaže se u saopštenju.

Iz Srpskog nacionalnog savjeta poručuju da će nastaviti zajedno sa drugim organizacijama, da obilježavaju svoje nacionalne i vjerske praznike.

„Svakako, to neće raditi po želji državnih i lokalnih moćnika, već u skladu sa značajem i istorijskom istinom, a sve zbog sprečavanja promovisanja falsifikovanih istorijskih podataka na štetu srpskog naroda“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније