Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

25. 10. 2018. 07:53   >>  07:31

U CRNOJ GORI

Reporter RTCG pionir mobilnog novinarstva

Reporter Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Darko Bulatović jedan je od pionira mobilnog novinarstva u Crnoj Gori. Kameru i montažu zamijenio je stativom i mobilnim telefonom, a moderan pristup video-novinarstvu omogućava mu da bude aktuelniji i brži u odnosu na bilo koju drugu klasičnu novinarsku ekipu.

 

Realizacija jedne televizijske priče za Dnevnik iziskuje angažovanje vozača, snimatelja, novinara i na kraju montažera. Ali to nije slučaj sa našim dopisništvom iz Nikšića. Sve te poslove obavlja samo jedan čovjek.

"Sa ovom stvarčicom u ruci vi ste super pokretni, super brzi, u trenutku da se snađete za bilo kakvu situaciju na terenu. I da maltene sa istog tog mjesta već određeni materijal pošaljete redakciji koja će imati određenu informaciju i sliku", kazao je Bulatović.

Već godinu Darko na teren ide sam. Opremljen stativom i telefonom u mnogome je skratio vrijeme potrebno za realizaciju zadatka.

"Skratio se i ubrzao u smislu da sam organizuješ svoje vrijeme, svoje satnice, svoje snimanje, montažu, odlazak automobilom. Neke tri-četiri radne obaveze koje bi ispunjavala četiri čovjeka, završava jedan", priča Darko.

Ipak, i pored brojnih prednosti, njegov izlazak na teren je pun izazova.

"Kad postaviš sagovornika i snimaš sagovornika, odnosno kad postaviš telefon, moraš da pratiš i kadar da ne pobjegne, moraš da pratiš šta priča da bi mogao da postavljaš pitanja", kaže on.

Velike televizijske kuće odavno u svojim redakcijama imaju mobilne novinare. Darko vjeruje da će za mobilnim novinarima potreba biti sve veća, pa i na ovim prostorima.

Nemanja Živaljević, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније