Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

24. 10. 2018. 07:10 >> 08:37
31

ZENKA PORUČIO

Vlada konkretno da odgovori na provokaciju SPC

Nakon što je Srpska pravoslavna crkva preduzela akciju dogradnje crkve Svete Trojice, na Rumiji koju je osveštao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka saopštio je da je vrijeme zrelo za konkretan odgovor države na "provokaciju" Srpske crkve.

“Ubijeđen sam da će Vlada Crne Gore ovog puta takav odgovor sigurno imati i to već u narednim danima. Gradnja te crkve negativno utiče na vjersku populaciju, kako albansku, muslimansku, katoličku, tako i na ostale vjere i nacije u Crnoj Gori. Rumija je planina koja je tu više hiljada godina i pripada svima na jednak način. Svi polažemo pravo na nju, kao na zajedničku vrijednost. Sigurno je da je Vlada već preduzela prve korake slanjem inspektora na teren. Inspekcije su uradile sve što treba, a ubijeđen sam i da će Vlada naći adekvatan odgovor na ovu provokaciju”, poručio je prvi čovjek Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Inspektori Ministarstva održivog razvoja i turizma na Rumiju su se juče zaputili u pratnji kolega iz barske Komunalne policije i pripadnika Uprave policije.

Rekli su, nezvanično, da idu kako bi “utvrdili o kakvim radovima je riječ i “u čijoj je nadležnosti” slučaj “Rumija.

“O stanju na terenu sačinjen je zapisnik dokumentovan fotografijama. Riječ je o internom dokumentu. Predstoji utvrđivanje nadležnosti, a nakon toga preduzimanje odgovarajućih mjera”, saopšteno je nezvanično Pobjedi, bez preciziranja o kojim je mjerama riječ.

Osim ministra Zenke, Uprava za zaštitu kulturnih dobara odgovorila je Pobjedi da nije obaviještena o radovima.

“Kada je riječ o trenutnim radovima koje ste pomenuli u vašem pitanju, ovaj organ će sprovesti aktivnosti propisane zakonom i uputiti urgenciju Upravi za inspekcijske poslove”, saopštili su.

U odgovoru su konstatovali i da Kult Svetog Vladimira, koji je upisan 2014. godine u registar kulturnih dobara Crne Gore kao nematerijalno kulturno dobro, postavljanjem limene “crkve” na vrhu Rumije 2005. godine jeste “pretrpio izvjesne izmjene”, te da “učesnici procesije islamske i katoličke vjeroispovijesti od tada ne učestvuju u procesiji ili učestvuju u manjem broju”.

Iz Uprave, međutim, nijesu odgovorili na pitanje što će konkretno preduzeti povodom skrnavljenja ovog kulta, dok je u rješenju kojim se on proglašava nematerijalnim kulturnim dobrom jasno naznačena “potreba izmještanja limene crkve sa vrha Rumije”.

Dok se čeka odgovor Vlade na najnoviji atak Srpske pravoslavne crkve na crnogorsku kulturnu baštinu, reagovao je Crnogorski pokret koji je, piše Pobjeda, juče podnio Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore krivičnu prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније