Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

23. 10. 2018. 19:04   >>  18:43

DEMOKRATE SMATRAJU

Nema pomaka u smanjenju aerozagađenja

Vlada nije napravila nijedan pomak na planu smanjenja aerozagađenja u sjevernim opštinama, koje se suočavaju sa tim problemom u toku zimskog perioda, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore.

 

Odbornici te stranke u pljevaljskom parlamentu, Nikola Rovčanin i Bojan Krvavac, saopštili su na konferenciji za novinare da je problem aerozagađenja najizraženiji u Pljevljima, koja se nalaze u vrhu liste najzagađenijih gradova u Evropi.

Rovčanin smatra da u narednom petogodišnjem periodu, u gradovima koji imaju izražen problem aerozagađenja, treba realizovaati subvencije individualnim domaćinstvima za nabavku i postavljanje termofasada i efikasne stolarije.

 Prema njegovim riječima, time bi se prepolovila emisija aerozagađenja koje se emituje iz individualnih ložišta.

„Smatramo da bi bilo realno godišnje obuhvatiti hiljadu domaćinstava po prioritetima u odnosu na gradske zone, sa subvencijom od 30 do 50 odsto na materijale“, kazao je Rovčanin.

 Kako je naveo, procijenjeni godišnji budžet koji bi se izdvojio za te svrhe bio bi oko dva miliona eura.

„Nažalost, Ministarstvo ekonomije je u slične svrhe ove godine izdvojilo svega 120 eura, i to samo kao vid subvencija kreditiranju, što je neefikasna i krajnje nedovoljna mjera koja služi više radi formalnosti", rekao je Rovčanin.

On je naveo da se dio novca za realizaciju tog programa može obezbijediti od prihoda koje lokalna uprava ostvari naplatom naknade za zaštitu i unaprjeđenje životne sredine, dio iz Eko fonda, a dio iz budžeta Direkcije javnih radova namijenjenih zaštiti životne sredine.

Kako je rekao, problem je mnogo veći, jer se Zakon o životnoj sredini, koji je na snazi od avgusta 2016. godine, ne poštuje.

Rovčanin je ocijenio da dosadašnje subvencije na biogorivo za zagrijevanje domaćinstava, pelet i briket, koje su realizovane u Pljevljima, nijesu dale željene rezultate.

„Dosadašnje subvencije pogađaju najbogatije društvene slojeve koji su uspostavili energetski efikasan objekat i tehnički opremili domaćinstvo za korišćenje biogoriva, što iziskuje ogromne troškove koje prosječan građanin ne može da priušti", zaključio je on.

Krvavac je ocijenio da bi država trebalo da preuzme aktivniju ulogu u procesu rješavanja zagađenja u Pljevljima, prvenstveno zbog visokog nivoa mortaliteta, direktno povezanog sa ogromnom zagađenošću, a kasnije i zbog Poglavlja 27 u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

„Kada je u pitanju poglavlje 27 u procesu pridruživanja Crne Gore EU, posebno mjesto mora zauzeti pitanje zagađenja u opština Pljevlja“, istakao je Krvavac.

Prema njegovim riječima, za zatvaranje poglavlja 27 potrebno je preko dvije milijarde eura.

„Ako imamo u vidu da je, prema Zakonu o budžetu za ovu godinu, za program Zaštita životne sredine i komunalni razvoj izdvojeno 1,4 miliona, možemo da zaključimo da zaštita životne sredine nije prioritet ove vlasti", kazao je Krvavac.

U odborničkom klubu Demokrata Pljevlja smatraju da se poglavlje 27 ne može zatvoriti bez rješavanja pitanja aerozagađenja.

Zato, kazao je Krvavac, toj temi treba pristupiti odgovorno, jer je put Crne Gore ka Evropskoj uniji suštinski vezan za rješavanje jednog od najvažnijih poglavlja u pregovaračkom procesu.

„Nadamo se da će se ovi predlozi o efikasnijem smanjenju zagađenosti barem razmotriti na relevantnim adresama, jer smatramo da predloženo može donijeti samo benefite“, dodao je Krvavac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније