Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

23. 10. 2018. 08:44 >> 08:24
8

ĐELJOŠAJ POZIVA

Država da kaže može li zaustaviti pohod SPC

Albanska alternativa traži hitnu primjenu zakona i uklanjanje crkve sa Rumije.

"Svjedoci smo zadnjih dana, da se nastavljaju ilegalni radovi na ”crkvu”, koja je na Rumiji postavljena na veoma misteriozan način, 2005. godine, uz pomoć helikoptera tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, bez odobrenja institucija Crne Gore i protiv volje lokalnog stanovnistva. Sada se preko noći, metal pokriva betonom, to jest zida se kamena “crkva“, za koju je Vlada Crne Gore donijela Odluku, da se ista ukloni", saopštio je predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj.

Podsjetio je da je i Crnogorska pravoslavna crkva zatražila od Ministarstva održivog razvoja i turizma da izvrši rješenje iz 2005. godine, kojim je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj naređeno da ukloni crkvu sa Rumije.

"Nesvatljivo je, da više od jedne dekade, a državni organi Crne Gore ne mogu sprovesti svoje odluke, i za to smo prinuđeni kao nacionalna partija da podsjećamo državne organe i tražimo hitnu intervenciju u implementaciji zakona i uklanjanje takozvane crkve sa Rumije. Ovim putem pozivamo institucije da se javno izjasne mogu li riješiti problem i zaustave pohod SPC po djelovima gdje žive Albanci vjekovima u suprotnom moraćemo preduzeti mjere zaštite u skladu sa demokratskim i civilizivanim standardima", naveo je Đeljošaj.

U Albanskoj alternativi smatraju da postavljena crkva na Rumiji, koja je simbol multikulturalne Crne Gore, nema za cilj unapređenje dobrih međuljudskih i međuvjerkih odnosa u Crnoj Gori, za koje, kako je naveo Đeljošaj, smatraju da smo primjer u regionu, već naprotiv rušenje svega naprednog što je stečeno dobrog u Crnoj Gori.

"Nije moralno graditi katoličku crkvu u Pljevljima, kao što nije moralno izgraditi džamiju na Žabljak, mi smo ponosni da vjerski poglavari Albanaca ne čini ovakve nemoralne radnje da provociraju građane i pokušaju da naprave razdor u Crnoj Gori", zaključio je Đeljošaj.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније