Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

23. 10. 2018. 07:43   >>  07:21 1

PRITUŽBA OMBUDSMANU

Ljumović traži zaštitu zbog diskriminacije

Vanredni profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore Janko Ljumović podnio je ombudsmanu pritužbu protiv UCG, tvrdeći da ga je ova visokoškolska institucija grubo diskriminisala i povrijedila mu ljudska prava u procesu njegovog izbora u akademsko zvanje redovnog profesora, piše Pobjeda.

Ljumović, koji u julu nije izabran u zvanje redovnog profesora, smatra da ga je UCG u ovom slučaju diskriminisao kroz djelovanje dvojice profesora Nenada Šoškića i Mirana Begića.

Kako je Ljumović ranije ispričao za Pobjedu, Šoškiću je zamjerio što, kao predstavnik umjetnosti u Naučnom odboru UCG, prilikom njegovog izbora u veće zvanje nije štitio integritet i propise.

Prije nego što je Senat 3. jula odlučio da Ljumovića ne izabere u redovnog profesora za oblast pozorišna produkcija na Fakultetu dramskih umjetnosti UCG, kako procedura nalaže, Naučni odbor je izradio mišljenje kojim je preporučio senatorima da ga izaberu u redovno zvanje.

Istakli su, međutim, dilemu da to mišljenje ne mora da se prihvati ukoliko se ispostavi da "produkcija nije umjetnost". Glavni zagovornik takve koncepcije, kako je kasnije konstatovano, bio je upravo Šoškić.

"Šoškić, redovni profesor Fakulteta likovnih umjetnosti i član Naučnog odbora UCG, beskrupulozno je usmjeravao i uslovljavao tok donošenja odluke", kazao je tada Ljumović.

Sporne su mu i izjave profesora Mirana Begića, koji se na sjednici, govoreći o njegovom radu, ponašao "neakademski i neetički".

“Bio je brutalan u komentarima i stavovima o meni. Govorio je da je sve to lično i da njega to ne zanima i što ako je lično. Njemu je to lično legitimno”, rekao je ranije Pobjedi Ljumović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније