Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

22. 10. 2018. 22:53 >> 22:30

SPORTSKA TEMATIKA

Promovisana Bio-bibliografija Duška Bjelice

Promocija knjige Bio-bibliografija, profesora Duška Bjelice, održana je večeras u Studentskom sportsko-kulturnom Centru Univerziteta Crne Gore (UCG).

Publicista i bibliograf Petar Krivokapić, jedan od autora knjige koju potpisuje i Nada Drašković, rekao je da niko u Crnoj Gori nije više dao sportu sa naučne strane koliko Bjelica.

Prema njegovim riječia, Bjelica je svojim radom, sistematičnošću i upornošću potvrdio Konfučijevu maksimu “Svakog dana ponesi korpicu zemlje na isto mjesto – i sagradićeš planinu”.

„I sagradio je Bjelica bibliografiju koja zaključno sa 2016. godinom sadrži 3.208 bibliografskih jedinica, koje su stale na 500 paginiranih i 16 nepaginiranih stranica, tehnički lijepo oblikovane knjige, što je za personalnu bibliografiju impresivan, a sa sportskom tematikom rekordan broj“, kazao je Krivokapić.

On je dodao da je za 36 stvaralačkih godina Bjeličin rad krunisan sa 59 autorskih i koautorskih publikacija i velikim brojem naučnih i stručnih priloga koji su objavljeni u zbornicima radova, u periodici, crnogorskoj, ali i u regionalnoj i šire.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Stevo Popović istakao da je Bjelica čovjek koji je stručnim i naučnim aktivnostima u sportu obilježio posljednje decenije prošlog i godine u ovom vijeku.

„Upravo on je čovjek koji je konstituisao i dalje osnažuje posebnost i zasebnost sportskih nauka u Crnoj Gori, u regionu, ali i šire, kroz veoma prepoznatljive aktivnosti, kako u praksi, tako i u nauci“, kazao je Popović.

On je naglasio da ova knjiga najbolje oslikava doprinos koji je Bjelica dao crnogorskom društvu i njegovoj internacionalizaciji.

„Siguran sam da bi jedna ovakva knjiga trebalo da izazove stručnjake i naučnike, one najbolje koji dolaze za njim, da pokušaju da dostignu standarde koje je profesor Bjelica postavio vrlo visoko“, rekao je Popović.

Kako je saopšteno iz Komunikacijskog i PR centra UCG, o radu Bjelice i o knjizi su govorili su i naučnici iz regiona, profesori Zoran Milošević, Marin Ćorluka i Georgi Georgijev.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније