Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 10. 2018. 17:54 >> 19:29
4

POTRAGA I ZA PIROMANOM

ZIKS: Dio zatvorenika štrajkuje glađu

Pritvorenici koji su smješteni u organizacionoj jedinici Istražnog zatvora stupili su u štrajk glađu kako bi izrazili nezadovoljstvo uslovima zdravstvene zaštite, ostvarivanjem prava na šetnju i smještajem pritvorenika Vladimira Ulame, navodi se zvaničnom saopštenju ZIKS-a.

 

Više pritvorenika u spuškom istražnom zatvoru sinoć je počelo štrajk kako bi izrazili nezadovoljstvo uslovima zdravstvene zaštite, ostvarivanjem prava na šetnju i smještajem pritvorenika Vladimira Ulame, saopšteno je danas iz ZIKS-a. Oni su potvrdli i da su neki pritvorenici izazvali požar u jednoj od zatvorskih ćelija, i naglasili da rade na rasvjetljavanju tog slučaja.

Štrajk je juče tokom dana prvi započeo pritvorenik Vladimir Ulama, a, prema nezvaničnim informacijama, pridružio mu se i Dragoljub Ćetković.

Kao razlog za početak štrajka naveli su loše uslove u istražnom zatvoru, a najavili su da će tražiti hitan sastanak sa načelnikom ZIKS-a Darkom Vukčevićem. Zatvorenici traže da se vrati stari način korišćenja takozvanih šetnji u trajanju od po sat vremena, a ne, kako je trenutno, po 30 minuta. Zahtijevaju i da im doktor bude dostupan bar jednom sedmično, a psihijatar svakodnevno, što sada, kako tvrde, nije slučaj.

Međutim iz ZIKS-a tvrde da je zdravstvena zaštita pritvorenim licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dostupna 24 sata dnevno.

“Kad zdravstvena služba u Zavodu nije u mogućnosti da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu pritvorenim licima ona se ostvaruje u okviru javnog zdravstvenog sistema i to Kliničkom centru odnosno specijalnim bolnicima o čemu se obavještava predsjednik suda koji vrši nadzor nad pritvorenim licem”, piše u saopštenju ZIKS-a.

Dodaju da kad je u pitanju ostvarivanje prava na šetnju pritvorenika Zavod za izvršenje krivičnih sankcija će svim pritvorenim licima obezbijediti šetnju na otvorenom prostoru u dijelu namijenjenom za šetnju, najmanje dva časa dnevno, što će se obezbijediti produžavanjem vremenskog perioda u kojem se realizuju šetnje pritvorenika u ovoj organizacionoj jedinici Zavoda, a vodeći računa o bezbjednosnim i drugim uslovima koje treba uzeti u obzir prilikom realizacije šetnje koji su bili odlučujući za skraćenje vremena za šetnju.

Što se tiče smještaja pritvorenika Vladimira Ulame u ZIKS-a tvrde da se, shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku i Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora,sva pritvorena lica u Istražnom zatvoru smještaju u jednokrevetne i višekrevetne prostorije, pa i pritvoreno lice Ulama, koje je pod tim uslovima i smješteno u višekrevetnu prostoriju u kojoj je smješteno još jedno lice.

Dodaju u da se prije stupanja u štrajk pritvorenika, u ventilacini otvor jedne od soba u kojoj su smješteni pritvorenici podmetnuli požar.

“U odnosu na taj incident se preduzimaju sve radnje i mjere u cilju utvrđivanja odgovornosti vinovnika ovog događaja. Sve nadležne službe Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija prema navedenoj situaciji odnijeće se profesionalno i prioritetno pratiti zdravstveno stanje pritvorenika koji učestvuju u štajku”, ističe se u saopštenju ZIKS-a.

Napominju da će sve nadležne službe Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija prema navedenoj situaciji odnijeće se profesionalno i prioritetno pratiti zdravstveno stanje pritvorenika koji učestvuju u štajku.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније