Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

22. 10. 2018. 15:45 >> 19:28

ZELENO SVJETLO

Žabljak: "Mediteran" može u zakup

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je, na današnjoj sjednici predložio Vladi da da u dugoročni zakup zemljište vojnoturističkog kompleksa "Mediteran" na Žabljaku.

Vladi je predloženo da usvoji Izvještaj, utvrdi odluku o davanju zemljišta u dugoročni zakup i ovlasti ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da potpiše odgovarajući ugovor.

Kako podsjećaju iz Vlade, tender za turističku valorizaciju tog lokaliteta raspisan je 5. decembra 2013, više puta su produžavani rokovi za podnošenje ponuda i otkup dokumentacije, a na novi tender, objavljen 13. septembra 2017, na osnovu inovirane dokumentacije, javio se konzorcijum koji čine DOO CG SKI sa Žabljaka i Baltic International Trading iz Talina, Estonija.

Ponuda je ocijenjena kao formalno ispravna, pa su nakon toga otvoreni pregovori sa ponuđačem.

"Bitni elementi predloženog ugovora su 30-ogodišnji zakup kompleksa površine 13.951 kvadrata sa unaprijed plaćenom fiksnom cijenom zakupa od 1,01 euro po kvadratu godišnje i unaprijed uplatom zakupnine za prvih pet godina. Varijabilna zakupnina je u vrijednosti od pet odsto prihoda ostvarenih u finansijskog godini i investicioni program koji uključuje gradnji 5,4 miliona vrijednog rizorta kategorije pet zvjezdica u roku od 27 mjeseci" napominje se u izvještaju.

Savjet, kojim je presjedavao premijer Duško Marković, je razmotrio Izvještaj o kontroli izvedenih radova i nivoa uloženih investicija u skladu sa programom projekta "Portonovi" u Kumboru u Herceg Novom, za period 2013-2016. godine, u kojem se konstatuje da su ukupna ulaganja 183.724.250 eura, što je 3,53 puta više od iznosa Ugovorom određene obavezne investicije od 52 miliona eura, za isti period.

Država Crna Gora je po osnovu naknada za poreze i doprinose, carine i druge dažbine ostvarila ukupan prihod od 24.826.136 eura, od čega je Opština Herceg Novi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta prihodovala 5.640,683 eura, dok Regionalni vodovod Crnogorsko primorje 1.261,098 eura za izgradnju regionalnog sistema vodosnabdijevanja.

Vladi je predloženo da usvoji i izvještaj koji se tiče Ugovora o zakupu HTP "Ulcinjska rivijera" koji je takođe dostavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

U Izvještaju je konstatovano, između ostalog, da je kompanija "Karisma Hotels Adriatic Montenegro" investirala u okviru prve faze ukupno 15.819.549 eura, da su realizovana investiciona ulaganja veća za 54,5 odsto od Ugovorom o zakupu predviđenog iznosa za realizaciju Prve faze investicije od 10.240.000 eura, da je adaptiran Hotel "Bellevue" sa depadansima "Avala", "Borik" i "Cer", čime su postojeći kapaciteti od 257 smještajnih jedinica unaprijeđeni u kategoriju od četiri zvjezdice. Takođe je u uređenje kompleksa Hotel Holiday Villages Montenegro i u adapatciju dijela hotela "Olympic" uloženo 1.692.000 eura.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je razmotrio Informaciju o ispunjenosti uslova za vraćanje prve bankarske garancije „Global Ports Holdingu“, koju je dostavilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, i predložio Vladi da konstatuje da ova kompanija uložila u sanaciju i ojačanje konstrukcije južne obale Gata 1 iznos od 474.073,90 eura, čime su se stekli uslovi za povraćaj prve bankarske garancije.

Razmotrena je Informacija o statusu realizacije investicionog Ugovora za prodaju 74,9 odsto akcijskog kapitala društva "Jadran" AD Perast, gdje je Vladi predloženo da konstatuje da je investitor u potpunosti ispunio obaveze koje su bile definisane Ugovorom za prodaju, čime su se stekli uslovi za brisanje hipoteke na založenoj imovini.

Savjet je prihvatio zahtjeve Instituta "Dr Simo Milošević" u Igalu i dao saglasnost za zaključenje ugovora sa PVK "Jadran" iz Herceg Novog o korišćenju sportskog bazena Institutaod 1. novembra do 30. aprila i sa OŠ "Dašo Pavičić" o korišćenju prostora-objekta i dijela parcele za izvođenje nastave.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније