Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 10. 2018. 14:39   >>  14:18 8

ZAHVALIO ISLAMSKOJ ZAJEDNICI

Vujanović: Mali broj vjernika iz CG bio na ratištima

Islamska zajednica Crne Gore je značajno zaslužna da je relativno mali broj vjernika iz Crne Gore bio na ratištima ili mobilisan za akcije terorizma. Zato im i država i društvo iskazuju poštovanje i ističu ih za primjer, kazao je bivši predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

Vujanović je u Kairu na otvaranju Internacionalnog simpozijuma posvećenog Islamu i Zapadu iskazao poštovanje imamimu Islamske zajednice Crne Gore i njenom reisu koji su, kako je kazao, svojom punom posvećenošću sprječavali zloupotrebu islama. Sprječavali, kako je dodao, u džamijama i vjerskim službama ali i u pojedinačnim razgovorima sa vjernicima svuda pa i u njihovim domovima.

"Islamska zajednica Crne Gore je značajno zaslužna da je relativno mali broj vjernika iz Crne Gore bio na ratištima ili mobilisan za akcije terorizma. Zato im i država i društvo iskazuju poštovanje i ističu ih za primjer", kazao je Vujanović.

On je, kako je saopšteno ukazao da religije imaju i bogatu i raznoliku istoriju i veliki uticaj na kulturu, umjetnost, filozofiju i, generalno, na oblikovanje svakog društva.

"U svom teološkom jezgru afirmišući najveće moralne vrijednosti religije upućuju poruke mira, sklada i solidarnosti sa jasnom misijom da društvo bude zdravije, snažnije i prosperitetnije", kazao je.

Zato su, smatra on, sve monoteističke religije i hrišćanstvo i islam i judaizam posebna vrijednost sa neprocjenjivo značajnom misijom.

"Međutim, istorija je pokazala i pokazuje da se plemenita misija svake religije može zloupotrebiti. Da umjesto dobra kome je svaka religija posvećena može da izazove zlo zloupotrebom vjernika i njihovom pogrešnom predstavom smisla vjere. Savremenost svjedoči takvu zloupotrebu islama", poručio je Vujanović.

Kako je kazao, savremenost svjedoči zloupotrebu koja produkuje ljudske žrtve i patnje, stradanja zloupotrebljenih vjernika, protivno plemenitoj misiji samog islama.

"Islam, kao globalno vrijedna religija, ali i kultura i civilizacija, se temelji na osudi svakog nasilja i poštovanju tolerancije i suživota. Sloga, mir i milosrdje su suštinska poruka islama", kazao je Vujanović.

On je ocijenio da je od posebne vrijednosti poruka i mudrost Kurana.

"Ne držite stranu onih koji su nepravedni. Takodje, i veliki uput Poslanika Muhameda iz njegovog Oproštajnog hadja da je uništenje svakog čovjeka uništavanje čovječanstva i da je proklet onaj koji to čini. Dužni su svi, uključujući i posebno vrednujući sveštenstvo islama, da učine sve, ali baš sve, da spriječe zloupotrebu islama", poručio je Vujanović.

On je dodao narod u Crnoj Gori to čini snažno i kontinuirano, "i društvo i država i Islamska zajednica".

"Pretvaranje vjernika u teroriste i žrtvovanje njihovih života u zloupotrebi islama, sa zlom za nedužne i zlom za sami islam mora se sprečavati djelovanjem svih. Države koja svim instrumentima sprečavanja, otkrivanja i kažnjavanja mora da djelije i preventivno i represivno", ocijenio je Vujanović.

I to, kako je rekao, Crna Gora i čini.

"Ali i Islamske zajednice Crne Gore čiji imami snagom svoje riječi, uticaja i poruke treba da budu moćna brana zloupotrebe islama", rekao je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније