Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 10. 2018. 13:38   >>  13:19

NVO GREEN HOME

Toksične materije i u igračkama u CG

Praški univerzitet za hemiju i tehnologiju ispitao je tri igračke iz Crne Gore i utvrdio da sva tri sadrže toksične hemikalije, saopšteno je iz NVO Green home.

Ta NVO poslala ja Praškom univerzitetu osam vrsta igračaka na ispitivanje a za laboratorijsku analizu izabrana su tri uzorka.

"Analizom je utvrđeno da sva tri uzorka sadrže toksične hemikalije, odnosno supstance koje su navedene u Stokholmskoj konvenciji (Crna Gora je potpisnica ove konvencije) za globalnu eliminaciju, a koja ima za cilj da zaštiti zdravlje i životnu sredinu postavljanjem strogih graničnih vrijednosti za definisanje opasnog otpada (POPs) i zabrani njegov izvoz i reciklažu", navodi se u saopštenju NVO Green home.

Standardi propisani Stokholmskom konvencijom, napominju, biće jedini globalni regulatorni instrument koji se može primijeniti za sprječavanje uvoza i izvoza kontaminiranog otpada.

Studiju "Toxic loophole: recikliranje opasnog otpada u nove proizvode" sproveli su Arnika, HEAL i IPEN.

Pikupljeno je 430 uzoraka i to u Zemljama članicama Evropske unije (Austrija, Belgija, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Holandija, Poljska, Portugal, Španija i Švedska) i zemljama Centralne i Istočne Evrope (Albanija, Jermenija, Bjelorusija , Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Rusije i Srbije) u periodu od aprila do jula 2018. godine.

Iz NVO Green home podsjećaju da su istraživanja Praškog univerziteta za hemiju i tehnologiju ukazala na alarmantne činjenice da se otrovni bromirani retardanti, opasne hemikalije iz elektronskog otpada nalaze u dječijim plastičnim igračkama proizvedenim reciklažom te vrste otpada.

"Istraživanje koje su sprovele organizacije IPEN i Arnika ukazuje da se toksične hemikalije koje se koriste u izradi plastičnih kućišta za elektronske proizvode, prenose u proizvode koji nastaju upotrebom reciklirane plastike", navodi se u saopštenju.

Analiza uzoraka 109 igračaka, dodataka za kosu i kuhinjskog pribora iz 18 zemalja, kako dodaju, pokazala je da je 107 predmeta (98%) sadržalo mjerljive koncentracije toksičnih hemikalija.

WOve hemikalije su dugotrajnog dejstva i poznato je da oštećuju reproduktivni sistem i ometaju rad endokrinog sistema, negativno utiču na razvoj intelektualnih vještina i pažnju, a istraživanje Univerziteta Berkeley pokazalo je da se u krvi žena mogu gomilati i uticati na njihove šanse da zatrudneW, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније