Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

20. 10. 2018. 13:16 >> 12:56

KONKURS ZA PREDSJEDNIKA DIK

Vujičić: Ne čudi što se prijavljuje malo kandidata

Funkcija predsjednika Državne izborne komisije (DIK) jako je osjetljiva pa osobe od kredibiliteta ne žele da dođu u situaciju da budu sredstvo za političke trgovine, zato ne čudi da se na konkurse prijavljuje mali broj ljudi, smatra član tog tijela Zoran Vujičić.

Administrativni odbor nije u ponedjeljak utvrdio predlog odluke o imenovanju predsjednika DIK, jer nijedan od prijavljenih kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova prisutnih članova Odbora.

Vujičić je ocijenio da je jasno da kandidati koji su se prijavili za mjesto predsjednika DIK-a nijesu ispunjavali i političke kriterijume koji su kao nepisano pravilo odlučujući uz biografiju.

"Kako je ova funkcija jako osjetljiva profesionalci koji su od kredibiliteta prosto ne žele da dolaze u situaciju da ne budu izabrani ili budu sredstvo za politicke trgovine pa stoga ne cudi da se na konkursu prijavljuje mali broj ljudi“, kazao je Vujičić agenciji MINA.

On je rekao da se do sada pitanje tumačenja nije postavljalo jer je Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno da se izborne komisije imenuju na četiri godine.

Vujičić je podsjetio da su izborne komisije opštinske, izborna komisija Glavnog grada, izborna komisija Prijestonice i Državna izborna komisija.

On je ukazao i da isto tako zakon nije jasno precizirao duzinu mandata predsjedniku i sekretaru drzavne izborne komisije cije funkcije su profesionalne.

„Ovo pitanje tumacenja dolazi u trenutku kada nema kandidata koji bi ispunili ocekivanja prije svega vladajuce vecine. I ovaj izbor i sve sto ga prati pokazuje da su nam kao drustvu neophodne reforme izbornog zakonodavstva koje ukljucuju i samu reformu DIK-a“, zaključio je Vujičić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније