Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan ]

20. 10. 2018. 10:38   >>  10:16

OD 2013.

Smanjen broj kriminalnih grupa u Crnoj Gori

Prema posljednjim procjenama bezbjednosnih službi u Crnoj Gori trenutno djeluje 11 kriminalnih grupa. Osnovna djelatnost tih klanova je međunarodni šverc kokaina.

“U periodu od 2010. godine do danas otkad su izrađena tri dokumenta o Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala, broj organizoavnih kriminalnih grupa smanjen je za oko 70 odsto (tačno 68,6 odsto), a na smanjenje broja kriminalnih grupa i na smanjenje njihovog kriminalnog djelovanja značajno su uticale policijske aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala”, saopšteno je Danu iz Uprave policije na čijem čelu je odnedavno Veselin Veljović.

Napomenuli su da je 2013. godine broj kriminalnih grupa bio duplo veći.

“Shodno posljednjoj procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2017) utvrđeno je da u Crnoj Gori trenutno djeluje 11 organizovanih kriminalnih grupa. Mora se istaći da je broj organizovanih kriminainih grupa tokom prethodnog perioda znatno smanjem, s obzirom na to da je prema podacima iz Procjene opasnosti od teškog kriminala OCTA 2010 bilo identifikovano 35 organizovanih kriminalnih grupa, dok je prema podacima iz Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala SOCTA 2013 aktivno djelovalo 20 organizovanih kriminalnih grupa”, dodaju iz policije.

Pojašnjeno je da je na osnovu objavljenih analiza utvrđeno da organizovane kriminalne grupe sa područja Crnogorskog primorja spadaju u kategoriju visokorangiranih organizovanih kriminalnih grupa.

“Riječ je o organizovanim kriminalnim grupama koje se kao dominantnom djelatnošću bave krijumčarenjem kokaina na međunarodnom nivou. Organizovane kriminalne grupe, pored osnovne dominantne kriminalne aktivnosti, sprovode i druge međusobno povezane kriminalne akgivnosti, i to kako na lokalnom nivou, tako i na nacionalnim, regionalnom i međunarodnom nivou”, utvrđeno je u dokumentu SOCTA.

Trenutno, najveću “pažnju” istražnih organa Crne Gore okupiraju “kavački” i “škaljarski klan”. Ove organizovane kriminalne grupe iz Kotora, prema operativnom podacima, bave se međunarodnim švercom narkotika. Oni su nekada bili jedan klan, a do podjele je došlo kada je jedan ogranak, tada jedinstvenog klana, ukrao oko 200 kilograma kokaina. Nakon toga krenula je osveta i likvidacije, a ovaj rat odnio je na desetine života.

Iz policije navode da, u saradnji sa tužilaštvom, policijom i agencijama za sprovođenja zakona u regionu i šire, sprovode intenzivne aktivnosti, koje su dosad dale mjerljive rezultate, na suzbijanju organizovanog kriminala, lišenju slobode vođa i članova kriminalnih grupa i njihovom procesuiranju, uz iniciranje pokretanja finansijskih istraga osnova sticanja imovine za koju se sumnja da je stečena kriminalnim radnjama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније