Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio HN; Objavila: M.M ]

19. 10. 2018. 13:20 >> 15:37

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Građanima omogućeno da koriste sigurne ljekove

Osnivanjem Agencije za ljekove 2008. godine značajno je unaprijeđen cjelokupni zdravstveni sistem Crne Gore, saopštio je predsjednik Milo Đukanović. On je istakao da je građanima omogućeno i da koriste sigurne ljekove i medicinska sredstva baš kao što se to radi u državama Evropske unije.

Predsjednik Milo Đukanović to je saopštio na otvaranju Internacionalne konferencije "10 godina CALIMS u korak sa EU standardima – nauka i regulativa u službi zdravlja“.

"Posebno je važna njena uloga u sprečavanju distribucije falsifikovanih ljekova koji prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije na globalnom tržištu dostižu do 10%, a u nerazvijenim zemljama čak i do 50%. Agencija je potpuno osposobljena za usaglašavanje sa EU direktivama o ljekovima i medicinskim sredstvima, uz punu saradnju sa ekspertima Evropske unije, kao i zemalja okruženja, i kroz saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Osim kontrole kvaliteta i omogućavanja dozvola za stavljanje u promet ljekova u Crnoj Gori, posebno je značajna i saradnja sa drugim međunarodnim institucijama kao što su Evropska agencija za ljekove, Bord za kontrolu narkotika sa sjedištem u Beču, i druge", rekao je Đukanović.

Agencija je stvorila i ambijent za razvoj farmaceutske djelatnosti u Crnoj Gori, gdje danas posluje 380 privrednih subjekata.

"Broj registrovanih kompanija za bavljenje ovom djelatnošću se iz godine u godinu povećava, a broj zaposlenih u veledrogerijama je udvostručen od osnivanja Agencije. Takođe, u Crnoj Gori, sa nešto više od 600.000 stanovnika, posluju tri proizvođača ljekova. Uz redovne djelatnosti poseban kvalitet Agencije je što redovno prati savremene tehnološke i stručne trendove i što je osposobljena da se bavi i naučno-istraživačkom djelatnošću. Formiranje i rad Agencije tokom ove decenije najbolji su pokazatelj da Crna Gora, iako populaciono mala država, ima potencijal za unapređenje stručnog kadra, sposobnog da odgovori savremenim izazovima i u ovako važnim oblastima, čijim se radom kvalitetno povećava stepen funkcionisanja cjelokupne zdravstvene zaštite," kazao je Đukanović.

Kako je istakao, razvijen zdravstveni sistem preduslov je unapređenja kvaliteta života građana, što je osnovni smisao definisanja i vođenja uspješne državne politike.

"Država mora biti osposobljena da kreira ambijent koji će omogućiti razvoj svih segmenata zdravstvenog sistema, čija je organizacija i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga mjera razvijenosti ne samo crnogorskog, nego svakog savremenog društva. Zato vjerujem da će se kroz dalja normativna, organizaciona i stručna unapređenja i ubuduće voditi računa ne samo da se održi, već da se unaprijedi dostignuti kvalitet rada u protekloj deceniji", kazao je Đukanović.

Efikasnošću procesa evaluacije i procijene lijekova, agencija zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstveno osiguranje omogućava dostupnost savremenih terapijskih opcija našim pacijentima, a pacijent i briga o njegovom zdravlju su naš imperativ, kazao je ministar Kenan Hrapović.

Sveobuhvatno praćenje potrošnje lijekova jedna je od nadležnosti agencije koja je posebno važna za planiranje zdravstvene politike u farmaceutskoj oblasti, istakao je Hrapović.

Zadatak Agencije da na visoko-stručan i odgovoran način poveća stepen funkcionisanja sistema zdravstvene zaštite, obezbjeđivanje kvalitetnih, bezbjednih, efikasnih i nacionalno potrebnih ljekova i medicinskih sredstava, istakao je izmežu ostalog direktor Agencije za ljekove i medicinska sredstva dr Milorad Drljević.

Konferencija će biti završena sutra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније