Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 10. 2018. 12:54 >> 12:34

U ČESKOJ

Završili obuku o spasavanju u slučajevima zemljotresa

Deset pripadnika službi zaštite i spasavanja iz Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Bara, Ulcinja, Budve, Tivta, Kotora, Herceg Novog i Berana, zajedno sa predstavnikom Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore je tokom protekle sedmice učestvovalo u specijalističkoj obuci na temu Spasavanje u slučajevima zemljotresa, koja je organizovana u Ostravi u Češkoj, od 9. do 12. oktobra.

Tokom treninga koji se sastojao iz teorijskog dijela i praktičnog rada i vježbi, učesnici su od stručnih i iskusnih instruktora učili o tehnikama spasavanja u slučajevima zemljotresa i na taj način unaprijedili znanja i vještine na ovu temu, a jedan od ciljeva ove obuke je bio i razmjena iskustava i modela dobre prakse sa kolegama iz Slovenije i Republike Češke, koji su takođe učestvovali u obuci.

Obuka u Češkoj predstavlja jednu od aktivnosti projekta DIRECT – Budimo otporni na nepogode, u okviru koga je do sada organizovano više međunarodnih obuka i vježbi za spasioce, na različite teme koje su vezane za zaštitu i spasavanje na nepristupačnim terenima (početni i napredni nivo), zatim u slučajevima požara, poplava, saobraćajnih nezgoda i sl. Učešće u ovim obukama našim spasiocima omogućava kontinuirano unapređenje osposobljenosti za reagovanje u različitim vanrednim situacijama, što je jedan od ciljeva projekta.

Projekat DIRECT realizuju FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom opštine Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke, a finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (DG ECHO).

Naveli su da projekat ima za cilj unapređenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode. Najvažnije projektne aktivnosti, pored obuka za spasioce, uključuju terenske vježbe spasavanja, treninge na temu smanjenja rizika od katastrofa, izradu evakuacionih planova za škole i lokalne zajednice, kao i vježbe evakuacije škola u slučaju nepogoda, kampanju informisanja stanovništva o rizicima od katastrofa, upoznavanje sa primjerima dobre prakse kada je u pitanju organizacija sistema zaštite i spasavanja iz EU itd. Jedan od veoma bitnih rezultata projekta je unapređenje međunarodne saradnje u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, kako između institucija i službi koje se bave zaštitom i spasavanjem, tako i između samih spasilaca koji se u svom poslu često suočavaju sa istim zadacima i izazovima.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније