Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

17. 10. 2018. 13:10   >>  12:52

ŠEHOVIĆ S LIU ĐINOM

Uskoro lakša razmjena studenata CG i Kine

Crna Gora i Kina pripremaju potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja i uzajamnom priznavanju diploma, što će pospiješiti razmjenu studenata dvije zemlje, saopšteno je nakon sastanka ministra prosvjete Damira Šehovića i ambasadora Kine Liu Đina.

Šehović je istakao da je Kina strateški partner Crne Gore, te da tradicionalno dobri politički i ekonomski odnosi moraju biti praćeni i jednako dobrim odnosima u oblasti obrazovanja i kulture.

"On je naglasio da je značajan broj crnogorskih studenata zainteresovan za studiranje u Kini, što stvara veliki prostor za jačanje odnosa dviju zemalja u budućnosti. Potpisivanje sporazuma, prema njegovim riječima, jedan je od načina da se saradnja institucionalizuje i pruži dodatni podstrek za konkretnije aktivnosti", kazali su iz ministarstva prosvjete.

Ministar je saopštio da njegov resor radi na pripremi Sporazuma o uzajamnom priznavanju diploma, kakav Kina već ima sa preko 50 zemalja.

"Đin je istakao da će, kao novi ambasador Kine u Crnoj Gori, posvetiti pažnju saradnji u oblasti obrazovanja kao bazi za svaku drugu vrstu saradnje u budućnosti. On je istakao da će sporazumi koji su u pripremi doprinijeti boljem razumijevanju i većoj mobilnosti studenata i nastavnika, ističući uvjerenje da bi i kineski studenti bili zainteresovani za studije u Crnoj Gori", poručili su iz Ministarstva.

Ambasador smatrai da uzajamne posjete ministara obrazovanja doprinijele boljoj saradnji, kao i učešće crnogorske delegacije na 7. Dijalogu o politikama obrazovanja.

"On smatra da pored bilateralne saradnje, Platforma `16+1` za saradnju Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope predstavljaja dobar mehanizam koji bi se mogao koristiti za unapređenje obrazovanja. Sagovornici su se saglasili da je potrebno dodatno afirmisati međuuniverzitetsku saradnju, kao i pobratimstvo između gradova, koje takođe, ostavlja prostor za uzajamno predstavljanje kulture i običaja, kroz razmjenu učenika i nastavnika", naglasili su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније