Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

16. 10. 2018. 14:39   >>  14:17

O NASILNOM EKSTREMIZMU

Nuhodžić: Za prevenciju svi subjekti u društvu važni

Crna Gora usmjerena je ka suzbijanju nasilnog esktremizma, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, dodajući da je u prevenciji važna uloga svih subjekata društva, državnih institucija, lokalne zajednice, građana i medija.

Nuhodžić je, otvarajući drugi sastanak regionalne mreže nacionalnih koordinatora za borbu protiv nasilnog ekstremizma u zemljama Zapadnog Balkana u Budvi, rekao da je potrebno intenzivirati aktivnosti na podizanju svijesti građana, posebno mladih, o rizicima radikalizacije i ulozi mladih i građana u prevenciji nasilnog ekstremizma.

“U tom smislu, važna je uloga lokalnih zajednica, građana i medija, jer u sprječavanju ekstremističkog nasilja treba da učestvuju ne samo nadležni državni organi, već svi subjekti društva” ocijenio je ministar Nuhodžić, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

On je kazao da su strateški pravci djelovanja Crne Gore usmjereni ka efikasnoj implementaciji Strategije za suzbijanje nasilnog esktremizma, jačanjem saradnje sa regionalnim i međunarodnim partnerima u suzbijanju i prevenciji te pojave, obuke za službenike koji rade sa pojedincima i grupama izloženim riziku.

Nuhodžić je rekao i da su strateški pravci usmjereni i na razmjenu znanja i najboljih praksi u cilju osmišljavanja preventivnih mjera i razvoja programa podrške članovima ekstremističkih grupa za napuštanje istih i deradikalizaciju, kao i saradnju sa civilnim društvom i privatnim sektorom za rješavanje problema na koje se nailazi na internetu.

Iz MUP-a su kazali da su predstavnici Evropske komisije (EK) podsjetili na Zajednički akcioni plan za Zapadni Balkan, koji su na ministarskom forumu EU-Zapadni Balkan početkom oktobra u Tirani potpisali evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos i ministri šest zemalja sa Zapadnog Balkana,

Taj plan, kako su rekli, nadovezuje se na Strategiju EK za Zapadni Balkan i Deklaraciju iz Sofije, u pravcu zajedničkog rada u borbi protiv terorizma.

"Akcentovali su značaj kvalitetnog sprovođenja ovog Akcionog plana, kako bi se osiguralo zajedničko usmjerenje ka konkretnim rezultatima u rješavanju postojećih bezbjednosnih izazova, s posebnim osvrtom na sprječavanje radikalizacije, efikasniju razmjenu informacija, borbu protiv finansiranja terorizma i zaštitu građana", navode iz MUP-a.

Zajednički je iskazano uvjerenje da će rad regionalne mreže biti dobar osnov za unapređenje saradnje i da će se kroz međusobnu razmjenu iskustava unaprijediti postojeći i razviti novi mehanizmi za suzbijanje radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

Sastanak regionalne mreže nacionalnih koordinatora za borbu protiv nasilnog ekstremizma je organizovan u okviru inicijative Evropske unije “Integrisano upravljanje na području unutrašnje bezbjednosti u zemljama Zapadnog Balkana”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније