Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

16. 10. 2018. 12:26 >> 12:22
2

GRAĐANSKA ALIJANSA

Pooštriti kaznenu politiku za šenlučenje

Kompletna zajednica obavezna je da spriječi i potpuno iskorijeni tragičnu naviku proslavljanja radosnih događaja pucnjavom, ocijenio je izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović, povodom ranjavanja djevojčice zalutalim metkom, dok su iz Građanske alijanse saopštili da je ranjavanje djevojčice u šenlučenju pokazalo da crnogorsko društvo još nije sazrelo i da se ne poštuju zakonske i civilizacijske norme, navodeći da bi trebalo razmisliti o jačoj kaznenoj politici kao preventivnoj mjeri.


Dvanaestogodišnja djevojčica ranjena je u ponedjeljak u podgoričkom naselju Masline, kada je pogodio zalutali metak dok se vraćala iz škole. 

Koordinator programa vladavine prava u GA, Zoran Vujičić, kazao je agenciji MINA da veliki broj nesreća, koje imaju čak smrtne ishode, pokazuje da pojedinci nijesu svjesni rizika kada uzimaju oružje u ruke.

Kako je istakao, zakon je jasan i precizan kada je u pitanju način nabavke, držanja, nošenja i prenošenja oružja i municije. 

"Pozivamo policiju da efikasno istraži i u hitnom postupku identifikuje i privede osobu koja je odgovorna za ovu nesreću. Ovo posebno ističemo jer se desilo u danu kada "obično" nema crnogorskih razloga za "potezanjem" oružjem, a to su veselja i svadbe“, rekao je Vujačić. 

Sa druge strane, Dedović je kazao da tragični događaj predstavlja obavezu kompletne zajednice da se zajednički spriječi i potpuno iskorijeni ta tragična navika.

Kako je rekao, iako se ovaj običaj učinio skoro pa iskorijenjen, takavi slučajevi ranjavanja ne smiju ostaviti spokojnim nikoga.

"Posebna upozorenja prilikom najave vjenčanja kao i organizacija sličnih događaja moraju biti strogo poštovana i svi počinioci sankcionisani rigoroznim kaznama. Uz to bih predložio da imena počinilaca i organizatora odmah budu saopštena široj javnosti“, zaključio je Dedović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније