Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

15. 10. 2018. 18:01 >> 17:40

IZ NVO PERUN PORUČILI

Uloga žena sa sela nedovoljno cijenjena

Iako žene sa sela imaju važnu ulogu u poljoprivredi i obezbjeđivanju porodične egzistencije, njihova uloga nije dovoljno cijenjena, niti promovisana, istakla je direktorica NVO Perun Ana Petrović Njegoš povodom Međunarodnog dana seoskih žena.

Kako je istakla, ideja za obilježavanje Međunarodnog dana seoskih žena nastala je prije četiri godine.

"Obilazeći na biciklu planinske krajeve i ruralne oblasti Crne Gore primijetila sam uglavnom žene na njivama i u baštama. Njihov rad na njivi, farmi i uopšte na domaćinstvu nije ni malo lak, jer osim fizičkog angažmana zahtijeva i brigu o prodaji proizvoda i osiguravanju egzistencije porodici”, kazala je Petrović.

Biciklistički klub "Perun", uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i Ministarstva za ljudska i manjinska prava organizovao je obilazak žena preduzetnica na Gradskoj pijaci, kao i pješačku turu u zaštićenom području park šume Trebjesa.

"Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podržalo je aktivnost civilnog sektora, prepoznajući važnost isticanja značajne uloge koju žena ima u poljoprivredi i proizvodnji hrane, posebno sa aspekta održavanja i napretka porodičnih gazdinstava, kao i života u ruralnim područjima Crne Gore. Cilj je da se i na ovaj način doprinise osnaživanju seoskih žena i njihovom podsticanju da iskoriste raspoložive mogućnosti za dalji razvoj preduzetništva", kazali su iz tog resora.

 Osim predstavnika kluba “Perun” u akciji su učestvovali učenici Osnovne škole “Mileva Lajović latović” sa nastavnicama i djeca iz vrtića “Kosovka djevojka - Dragan Kovačević”, sa vaspitačima.

Djeca su posjetila žene preduzetnice na Gradskoj pijaci, razgovarala sa njima i u znak pažnje i poklonila im po buket cvijeća. Zauzvrat, mališani su nagrađeni domaćim kvalitetnim i zdravim proizvodima, zagrljajem i osmjehom. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније