Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

14. 10. 2018. 10:30 >> 10:10
22

CRNOGORSKI POKRET TRAŽI

"Otkazati gostoprimstvo Irineju"

Crnogorski pokret pozvao je nadležne državne organe da stanu na put "razarajućem djelovanju" mitropolita Amfilohija, te da bi za početak bilo dobro da se patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju otkaže gostoprimstvo u Crnoj Gori.

 

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ranije je saopšteno da će u Crnu Goru sjutra doći patrijarh srpski Irinej, s antiohijskim patrijarhom Jovanom.

Ranije danas, Pobjeda je objavila izjavu visokog policijskog zvaničnika da patrijarhu srpskom Irineju neće sjutra biti dozvoljen prelazak crnogorske granice.

Patrijarh je Večernjim novostima rekao da nema nijedan razlog da ne putuje sjutra u Crnu Goru i da nije obaviješten da je na bilo kakvoj listi nepoželjnih osoba.

CP: Crna Gora da ne bude poprište za tuđe interese

Iz Crnogorskog pokreta smatra da patrijarh Irinej dolazi sa proruskim patrijarhom antiohijskim Jovanom u trenutku sukoba između Vaseljenske patrijaršije i Moskovske patrijaršije.

"Kako Moskva traži podršku drugih crkava vrlo je vjerovatno da će Amfilohije i Irinej još jednom zloupotrijebiti teritoriju Crne Gore kako bi je uvukli u svoje prljave igre. Već smo jednom reagovali sličnim povodom, kad su Crnu Goru uvlačili u pitanje beatifikacije Alojzija Stepinca, sa čime Crna Gora nema ama baš nikakve veze. Pitamo se kad će država stati na put takvoj zlouptrebi Crne Gore, jer se na taj način stvaraju negativne relacije sa drugim državama u stvarima koje nemaju nikakve veze sa Crnom Gorom", saopštili su iz Crnogorskog pokreta. 

Žalosno je, navode iz CP, što antiohijski patrijarh Jovan čini sebe saučesnikom "u nečasnim poslovima Amfilohija i Irineja, iako bi morao osjećati zahvalnost prema Crnoj Gori i prema njenom posljednjem kralju, jer je značajno uticao da se Antiohijska mitropolija uzdigne u rang patrijaršije". 

"Pozivamo odgovorne u državi da ne dozvole da se od Crne Gore pravi poprište za tuđe interese, da se teritorija Crne Gore koristi za obračune SPC i Srbije sa bilo kim, da se već jednom počne rješavati crkveno pitanje u Crnoj Gori, da se raščisti situaacija sa nekontrolisanim prisustvom stranaca u okviru eparhija SPC u Crnoj Gori i da se već jednom stane na put razarajućem djelovanju Amfilohija Radovića i SPC u Crnoj Gori. Za početak bi bilo dobro da se Irineju otkaže gostoprimstvo u Crnoj Gori kao dokaz riješenosti da će Crna Gora braniti svoje dostojanstvo i zaštiti interese svog naroda koji je stvarao Crnu Goru i čije ime nosi. To je, kako smo već naveli, obaveza svake države", kazali su iz CP.

CP: SPC se neće zaustaviti

Podsjećaju da je naučna istina da narodi koji nemaju svoju državu "nemaju zaštitu, niti imaju prava kao drugi narodi koje štiti njihova država".

"Nažalost, nekako se čini da su Crnogorci jedini u vaseljeni koji ne potvrđuju tu tezu. Nakon što je optužio Crnu Goru da je gora od NDH, a položaj SPC gori nego u vrijeme Turaka, srpski patrijarh Irinej kao da nije zadovoljan učinkom svojih riječi u podijeljenoj Crnoj Gori i medijskom halabukom u Srbiji, već je riješio da testira crnogorske vlasti i najavu zabrane njegovog ulaska u Crnu Goru, a ništa manje i jedan broj crnogorskih Srba dokle su spremni da idu u svojoj destrukciji prema Crnoj Gori. To je očigledna provokacija i bacanje rukavice u lice. Izgleda da se SPC neće zaustaviti u svojoj nacionalističkoj, velikosrpskoj bestijalnosti dok ne ne izazovu nesreću po Crnoj Gori. Za njih ljudski životi nikada nijesu ništa značili i varaju se svi oni koji misle da iza ove agresije ne stoji isključivo materijalni i imperijalni (teritorijalni) interesi. Da je u pitanju pravni problem, rješavali bi ga pravnim putem, a ne agresijom sa svih adresa", navode iz CP.

Smatraju da se odgađanjem rješavanja krucijalnih društvenih pitanja odnosa sa SPC i, u krajnjem slučaju, sa državom Srbijom, "samo se multiplikuju i komplikuju rješenja, jer je očito da i SPC i zvanična i nezvanična Srbija samo pojačavaju aktivnosti prema Crnoj Gori i, bojimo se, neće birati sredstva u svojoj nakani da od Crne Gore napravi drugu Dodikovu satrapiju".

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније