Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

12. 10. 2018. 17:35   >>  19:38 2

ZAKON O PIO

Vlada ponudila kompromisna rješenja

Ministarstvo rada i socijalnog staranja dostavilo je predstavnicima sindikata nove prijedloge koji će biti propisani novim Zakonom o PIO.

 

Današnji sastank ministra rada Kemala Purišića i generalnih sekretara obje sindikalne centrale, USSCG i SSCG, Srđe Kekovića i Duška Zarubice, bio je zatvoren za javnost.

Purišić je sindikalcima ponudio kompromisna rješenja, javlja Televizija Crne Gore.

Ministarstvo je ponudilo sindikalcima da se uz uslov za starosnu penziju od 40 godina staža kumulativno propiše 61 godina života.

"Kada je u pitanju naš prvi zahtjev, 40 godina staža osiguranja da se ne uslovljava sa starosnom granicom, vidjećete da je ono što je rezultat razgovora bilo to da je ministravo rada spremno da prihvati da 40 godina staža i osiguranja bude kumulativno vezano za 61 godinu starosti. Što znači da su umanjili svoj predlog za 65 godina na 61 godinu", saopštio je nakon sastanka predsednika USSCG Srđa Keković.

Za Uniju i savez sidnikata sporno je bilo i rješenje da osnovicu za obračun penzije čini prosjek zarada ostvarenih u 20 najpovoljnijih godina.

"Ono su prihvatili da osnovica za obračun penzije, bude rađena na način što će svakom osiguraniku u periodu sve do kraja 2030- e godine, iz obračuna , znači ukupne osnovice za obračun biti izuzete jedna četvrtina najnepovoljnijijih godina, otprilike na puni staž osiguranja od 40 godina, to znači da će 10 najnepovoljnijih godina biti izuzeto", naveo je Keković.

Sindikati su uputili zahtjev da se smanji starosna granica za odlazak u penziju na 65 godina za muškarce i žene, umjesto 67 godina koliko je predviđeno zakonom. Pregovorima sa Ministarstvom došlo se do predloga da se starosna granica za odlazak u penziju zaustavi na 66 godina.

"Prihvatili su da znači sa 67 godina se spušti za muškarce na 66 godina, a kada su u pitanju žene prihvatili su da to bude 64 godine, onda kada shodno trenutnom povećanju te starosne granice naše koleginice još uvijek imaju nižu starosnu granicu. Kada dođu do 64 godine po zakonu, da se tu zaustavi", pojasnio je Keković.

Ministar Purišić sindikalcima je obećao i da će u budžetu za narednu godinu obezbijediti sredstva za povećanje najniže penzije, pa se, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, očekuje da ona bude od 140 do 155 eura.

Predloge Ministarstva razmotriće sidikalni organi na sjednici koja se očekuje tokom naredne sedmice, kada će konačno znati da li idu dalje u skladu sa tim zahtjevima ili u drugu fazu aktivnosti koju su najavili.

Iz Ministarstva se nakon sastanka nijesu oglašavali.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније