Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 10. 2018. 11:59   >>  11:59 1

POZIV PREMIJERU

CKM: Dajkovića razriješiti zbog zastave

Crnogorska kulturna mreža pozvala je premijera Duška Markovića da pokrene postupak razrješenja Aleksandra Dajkovića, direktora Direktorata za kulturnu baštinu. Iz CKM-a poručuju da je Dajković tokom nastupa u medijima upotrijebio crnogorsku zastavu, koja je, kako navode, suprotna od zastave kakva je predviđena Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti.

“Ovaj prekršaj ima veću težinu jer se dogodio u trenutku kada je Dajković obrazlagao prijedlog Vlade o izmjenama i dopunama zakona. Neshvatljivo je da predstavnik Ministarstva kulture javno govori o primjeni zakona i kaznenih odredbi, a da i sam svjesno ili ne, krši zakon”, poručuju iz CKM-a.

Kažu i da je taj prekršaj pokazatelj da neki državni namještenici, ni nakon 13. godina od kako je Crna Gora obnovila svoju suverenost, nije precizno upoznat sa izgledom državnih simbola, u ovom slučaju grba.

“Za nas u Crnogorskoj kulturnoj mreži je ohrabrujuća nedavna izjava premijera Duška Markovića da će se konačno početi sa sankcionisanjem svih onih koji ne poštuju državu i njene simbole. Primjer Aleksandra Dajkovića je idealna prilika da premijer u praksi potvrdi svoju izjavu”, poručuju iz CKM-a.

Vjeruju da Vlada može naći načina da razriješi Dajkovića dužnosti, i na taj način, kako ističu, pošalje poruku ostalim svojim namještenicima da nema nedodirljivih kada je u pitanju nepoštovanje držanih simbola.

“Ovim prijedlogom ne želimo da kreiramo kadrovsku politiku Vlade, već da joj ukažemo da prvo u svom dvorištu treba da počne primjenu onoga o čemu govori. Predložene izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti koje naša organizacija podržava su pokazale da oni koji su na nijma radili nijesu vodili računa da se njima dobije zakon koji neće davati prostora za zloupotrebu i nepoštovanje državnih simbola”, zaključuje se u reagovanju CKM-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније