Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 10. 2018. 20:30 >> 20:11

BALKANSKA RUTA

Više od hiljadu migranata prošlo kroz Pljevlja

Od početka godine u Crnoj Gori registrovano više od tri i po hiljade migranata. Samo u proteklih nekoliko mjeseci više od hiljadu prošlo kroz Pljevlja.

Više od hiljadu migranata našlo je utočište u pljevaljskom Centru Bona Fide od februara ove godine. Tamo ih čeka hrana i siguran smještaj. Migranti koje smo zatekli u Centru ispričali su nam da su ih u Pljevljima prvi put tretirali kao ljude.

"Ja samo želim normalno da živim. Moja šidska porodica me se odrekla. Na svom teškom putu sam prošao svašta, ali nijesam vidio bolju zemlju i bolje ljude od Crne Gore. Veoma sam srećan jer se ovdje osjećam kao ljudsko biće", rekao je jedan od migranata. 

Među migrantima, najviše je onih iz Sirije, Iraka, Avganistana, Pakistana, a u posljednje vrijeme sve više ih je iz Jemena. Dođu gladni, umorni, sa malom djecom.

"Ovdje su dobili solidarnu ljudsku podršku, siguran smještaj, kupanje. Dobili su osjećanje da nijesu brojke nego ljudi", kazala je Sabina Talović iz NVO "Otvoreni centar Bona Fide".

Migranti koji prolaze kroz Pljevlja ne zadržavaju se dugo.
  
"Dogovorili smo se da dok su u Pljevljima da moraju imati gdje da prespavaju, da imaju hranu, piće i odjeću", objasnio je Mirko Đačić.

Put ih iz Crne Gore vodi u Bosnu i Hercegovinu. U Sarajevu smo ih zatekli na svakom koraku, izmučene i umorne. Nijesu bili raspoloženi za razgovor. 

"Trudimo se što više možemo izaći u susret u ne možemo svima obezbijediti smještaj prioritet su porodice", istakao je Hajrudin Solak iz NVO "Pomozi.ba".

I baš zbog toga, crnogorske i bosansko-hercegovačke nevladine organizacije čvrsto sarađuju i svakodnevno razmjenjuju informacije i iskustava.

"Razmjenjujemo informacije o potrebama o problemima sa kojima se ti ljudi susreću kako bi ih adekvatnije mogli primiti u Bosni i Hercegovini", rekla je aktivistkinja iz BiH, Nela Porobić.

NVO-i apeluju na sve vlade da treba zaustaviti ratove, a ne ljude na njihovom migrantskom putu.

Svetlana Ćorić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније