Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

09. 10. 2018. 15:50   >>  15:37

IA TRAŽI IZMJENE ZAKONA

Organi uprave zatvoreni za suštinska pitanja

Uprava, bez izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama, otvaranja podataka o javnoj potrošnji i omogućavanja građanima da budu ravnopravni učesnici u razvoju javnih politika, ostaje zatvorena za suštinska pitanja od interesa za građane, ocijenjeno je iz Instituta alternativa (IA).

Ta nevladina organizacija uputila je Ministarstvu javne uprave 15 predloga, sa ciljem unapređenja Akcionog plana koji Ministarstvo javne uprave priprema u okviru globalne inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu.

"Ukidanje poreske i poslovne tajne kao osnova ograničenja pristupu informacijama treba uvesti kao prioritetnu mjeru otvaranja uprave. Sadašnja praksa državnih organa je da informacije od preovlađujućeg javnog interesa proglašavaju poreskom i poslovnom tajnom", navodi se u saopštenju.

Time se organi, koji su prvenstveno u službi građana, izjednačavaju sa privatnim kompanijama, a javnost, kako se dodaje, ostaje uskraćena za podatke koji su vrlo važni za procjenu njihove efikasnosti.

"Dostavili smo i ostale predloge za unapređenje Zakona o slobodnom pristupu informacija. Između ostalog, predlažemo propisivanje nadležnosti Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama da poništi tajnost podataka, ukoliko oznaka tajnosti nije dovoljno osnovana, kao i vraćanje obaveze da Agencija može da odlučuje po žalbama u prvom stepenu", precizirali su iz IA.

Građani, kako se navodi, nemaju uvid u potrošnju novca iz tekuće budžetske rezerve, iako se radi o iznosu koji na godišnjem nivou, u prosjeku, iznosi 20 miliona eura.

Samo tokom prošle godine, Vlada je, između ostalog, isplatila skoro 2,5 miliona eura građanima za poboljšanje njihove matrijalne situacije, po njihovim zahtjevima.

"Dodatno je još više od milion isplaćeno građanima za liječenja i školovanje. Kako bi se osigurao jednak tretman svih građana u njihovim odnosima sa upravom i poboljšao integritet odlučivanja o raspodjeli budžetske rezerve, objavljivanje ovih odluka je od velike važnosti. U suprotnom, sumnje u potencijalne političke i druge zloupotrebe ostaju opravdane", objasnili su iz IA.

U toj NVO smatraju da bi postojanje kataloga usluga koje pružaju organi državne uprave, lokalne samouprave i organizacije koje obavljaju javna ovlašćenja u velikoj mjeri olakšao građanima pristup osnovnim informacijama o tome koje su im usluge dopstupne.

"Slično tome, sačinjavanje registra obveznika Zakona o slobodnom pristupu informacijama omogućilo bi dosljedniju primjenu ovog zakona, dok bi se istovremeno građanima obezbijedili svi relevantni kontakt podaci za slobodan pristup informacijama na jednom mjestu", dodaje se u saopštenju.

Organi su sada obavezni da objavljuju samo zarade javnih funkcionera, dok građani ostaju uskraćeni za informacije o skalama zarada za sva pojedinačna zvanja/ kategorije radnih mjesta. Zbog toga treba proaktivno objaviti skale zarada za sva zvanja i kategorije radnih mjesta u svim institucijama koje se većinski finansiraju javnim novcem.

"Otvorenost procesa donošenja javnih politika je takođe važan element transparentnosti rada javne uprave. Mišljenja eksperata Evropske komisije (EK) na sve nacrte crnogorskih zakona treba da budu dostupni i građanima i poslanicima, koji u konačnom usvajaju zakone, a dali smo i detaljnije predloge za unapređenje transparentnosti sjednica Vlade", naveli su iz IA.

Individualni godišnji izvještaji naručilaca o sprovedenim nabavkama treba da budu dostupni u elektronski čitljivom i pretraživom formatu, a ne kao skenirani PDF dokumenti, što je sada slučaj.

To je naročito važno ako se ima u vidu da je riječ o preko 600 izvještaja naručilaca koji sadrže podatke o potrošnji više od pola milijarde eura godišnje, a koji su sada nepretraživi i vrlo teško čitljivi.

Godišnji izvještaji o javnim nabavkama koje priprema Uprava za javne nabavke, a koji sadrže horizontalni pregled i niz statističkih podataka o sprovedenim postupcima javnih nabavki i koji su vrlo obimni - u prosjeku skoro 200 strana, takođe treba da budu elektronski čitljivi i lako pretraživi, a informacije o ukupnoj potrošnji za javne nabavke na taj način dostupnije građanima.

"Ministarstvo javne uprave do kraja godine treba da pripremi novi Akcioni plan, kako bi Crna Gora ponovo dobila status aktivne zemlje u okviru ove inicijative", dodaje se u saopštenju.

Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP) je inicijativa osnovana 2011. godine, sa ciljem da posluži kao internacionalna platforma za države u procesu izgradnje javnih uprava koje su transparentnije, odgovornije i okrenute građanima. Crna Gora je prošlu godinu označena "neaktivnom" zemljom u okviru OGP, a razlog za to je neispunjavanje obaveza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније