Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

07. 10. 2018. 17:40 >> 17:21
1

NAREDNE SEDMICE

Ministarstvo organizuje obuku za proizvođače mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovaće seriju obuka za poljoprivredne proizvođače širom Crne Gore, kako bi podigli kvaliteta sirovog mlijeka koje proizvode na svojim gazdinstvima, saopšteno je iz tog resora.

Kako su kazali iz Ministarstva, predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu realizovaće niz edukativnih radionica po opštinama, na kojima će govoriti o potrebnim higijenskim kriterijumima i postupcima prilikom muže i čuvanja mlijeka koje farmeri predaju mljekarama ili ga sami prerađuju.

"Higijenski kvalitet mlijeka odnosi se na broj bakterija u mlijeku, što je pokazatelj higijene na farmi, higijene prilikom muže i načina čuvanja sirovog mlijeka do trenutka otkupa, kao i broj somatskih ćelija koje su pokazatelj  zdravstvenog stanja muznog grla. Cilj je da svi poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori mlijeko koje proizvode unaprijede u skladu sa propisanim standardima, kako bi bili konkuretniji i imali siguran plasman, a samim tim i ostvarivali veće prihode", navodi se u saopštenju.

Obuka za žabljačke farmere biće održana sjutra u 11 sati u sali Opštine. U četvrtak, 11. oktobra, obuka će biti održana i za farmere na području Ulcinja, u sali mjesne zajednice Vladimir, sa početkom u 10 sati.

"Program obuka realizuje se u okviru Nacionalnog programa za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, koji ima za cilj unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka u Crnoj Gori, u skladu sa dinamikom definisanom u okviru pristupanja EU. Prema crnogorskom zakonodavstvu broj somatskih ćelija u sirovom mlijeku mora biti manji od 400.000 u mililitru mlijeka i ta granica je usaglašena sa onom u EU, dok će se broj bakterija postepeno smanjivati. Trenutno dozvoljena granica za broj bakterija je 1.000.000 dok će od 01. januara 2019. taj broj biti 600.000 bakterija u mililitru mlijeka", poručili su iz Ministarstva.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније